Šemsudinu Brkoviću službeno oduzeto BiH državljanstvo jer je godišnji odmor proveo u Dubrovniku

Kako doznaje Porta Loko, tužiteljstvo u Sarajevu još nije odlučilo hoće li protiv Brkovića podnijeti i kaznenu prijavu zbog podrivanja ustanovnog poretka Republike BiH.

- Sve je počelo kada je BiH granična policija u mojoj putovnici primjetila žig sa hrvatskog prijelaza Brgat. Pitali su me kojim sam poslom bio u Hrvatskoj, a ja sam im odgovorio kako nisam išao poslovno već na ljetovanje. U početku su mislili da se šalim, ali kada su u mom gepeku pronašli dva suncobrana i opremu za ronjenje shvatili su kako im govorim istinu. Odmah su me uhapsili i obavijestili vlasti u Sarajevu, priča Brković.

Brkovića su u pritvoru posjetili i inspektori BiH Ministarstva turizma zahtijevajući od njega da im obrazloži zašto je umjesto na BiH u Neumu ljetovao na hrvatskom primorju.

- Rekao sam im da mi se dubrovačka pješčana plaža Banje više sviđa od neumskih, kao i da mi se sviđa to što se u Dubrovniku ne naplaćuje ulaz na plažu, parkiranje i korištenje toaleta. Svoj suncobran mogu zabosti gdje ja hoću, a ne moram ni brinuti da se negdje u blizini nalazi ispust za kanalizaciju. Dodao sam i da mi posebno odgovara što u Hrvatskoj ne moram cijeli dan slušati Cecu, niti udisati miris leskovačkog roštilja, govori Šemsudin.

- Turistički inspektori su bili zaprepašteni mojim iskazom i odmah me nazvali lažljivcem, provokatorom i špijunom, tražeći da priznam tko me plaća da podrivam BiH turizam. Rekli su da, koliko je njima poznato, nigdje u svijetu ne postoji mjesto gdje se ležaljke i suncobrani ne naplaćuju, a da je naplaćivanje WC-a civilizacijska tekovina svake ekološke države, rekao je Brković.

Za ovaj slučaj odmah se zainteresirao i BiH ministar turizma Anel Karabeg, koji je Brkovića optužio za manjak patriotizma i naglasio da on osobno nikada nije ljetovao nigdje izvan BiH.

- Nisam i niti ću, jer koja je to, molit ću lijepo, rivijera ljepša od neumske. Čitavu sam BiH obalu obišao i ljepšu nigdje vidio nisam! Brkovićeva izjava da je dubrovačko more ljepše, čistije i toplije od neumskog čin je veleizdaje i treba biti sretan što je ostao samo bez državljanstva.

portaloko.hr