Recept: Žarbo šnite

Žarbo šnite, desert, kolač, recept, recepti
Sastojci

TIJESTO:
brašno: 350 g
prašak za pecivo: 1 vrećica
maslac: 170 g
šećer: 100 g
jaja: 2
mlijeko: 50 ml
sitno naribana korica: od 1 limuna
NADJEV:
marmelada, pekmez ili džem od marelica ili višanja: 400 g
orasi, mljeveni: 300 g
mlijeko: 12 žlica
rum: 8 žlica
GLAZURA:
čokolada za kuhanje: 150 g
maslac: 40 g
ulje: 4 žlice


Priprema

Za tijesto: Brašno izmiješati s praškom za pecivo. Dodati maslac narezan na kockice, šećer, jaja, mlijeko i limunovu koricu te umijesiti glatko tijesto. Tijesto podijeliti na tri jednaka dijela i staviti u hladnjak oko 1 sat da odmara. Lim za pečenje veličine 22 x 32 cm namazati maslacem i posuti brašnom.

Jedan komad tijesta izvaditi iz hladnjaka, položiti ga na prozirnu foliju koju ste posuli brašnom i razviti u veličini lima. Uz pomoć valjka (zajedno s folijom) tijesto prebaciti u lim i lagano foliju odvojiti. Tijesto premazati s 200 g marmelade, posuti sa 150 g oraha i poprskati sa 6 žlica mlijeka i 4 žlice ruma. Zatim izvaditi drugi komad tijesta iz hladnjaka, razviti ga, prebaciti u lim, premazati preostalom marmeladom, posuti preostalim orasima i poprskati preostalim mlijekom i rumom. Na kraju iz hladnjaka izvaditi treći komad tijesta, razviti ga, prebaciti u lim i izbosti ga vilicom. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C oko 25 - 30 minuta.

Pečeni kolač izvaditi iz pećnice, preliti glazurom i ostaviti da se ohladi. Kolač mora odstajati jedan dan da omekša i tek tada ga rezati. Režite ga nožem koji ste najprije umočili u vrelu vodu, obrisali i tada kolač rezati. Za svaki novi rez postupak ponavljati.

Za glazuru: Čokoladu sitno narezati i zajedno s maslacem i uljem na laganoj vatri ili pari otopiti.

Savjet: Uz pomoć vage podijelite tijesto na tri jednaka dijela, kako bi Vam sve kore imale jednaku debljinu. A kad razvijate tijesto na prozirnoj foliji mjerite centimetrom kako bi Vam tijesto točno odgovaralo veličini lima.