Recept: Kolač sa šljivama

kolač sa šljivama, recept, slastica, desert
Sastojci


Tijesto:

35 dag brašna
2 dag svježeg kvasca
170 ml mlijeka - toplog
8 dag šećera
10 dag maslaca - omekšanog
1 jaje
prstohvat soli
1 limun - korica
prstohvat šafrana (po želji)


2 kg šljiva - očišćenih i prepolovljenih
4 žlice šećera
1 žličica cimeta
4 žlice krušnih mrvica
šećer u prahu
Priprema

Pećnicu zagrijati na 40 °C. Brašno staviti u plastičnu zdjelu i u sredini napraviti udubljenje. Kvasac izmrviti i u sredinu staviti. Dodati 1 žličicu šećera, malo toplog mlijeka i mikserom za tijesto u sredini napraviti tekuće tijesto. Pokriti krpom i staviti u pećnicu 20 - 30 minuta, da se kvasac digne odnosno udvostruči volumen. Izvaditi iz pećnice dodati ostatak toplog mlijeka, maslac (na sobnoj temperaturi omekšan), ostatak šećera, sol, jaje, naribanu koricu jednog limuna i šafran.

Tijesto miješati mikserom za tijesto ili kuhačom tako dugo dok se u tijestu ne počnu praviti mjehuri zraka. Posuti brašnom sa svih strana, pokriti, staviti u pećnicu i pustiti da se diže odnosno volumen udvostruči. Lim za pečenje namazati maslacem. Tijesto istresti u lim za pečenje i malim valjkom za tijesto razvući po limu. Posuti krušnim mrvicama te vratiti u pećnicu ponovo da se digne.

U međuvremenu šljive oprati, prerezati po pola i koštice odvojiti. Tijesto izvaditi iz pećnice. Pećnicu pojačati na 200 °C. Na tijesto slagati šljive kao crjepove. Posuti šećerom, cimetom i staviti peći 35 - 40 minuta. Po želji na kraju kratko ispod gornjeg grijača zapeći. Narezani kolač neposredno prije serviranja posuti šećerom u prahu.

Savjet: Šljive možete oprati, očistiti, prerezati po pola i zamrznuti, tako da kolač i zimi možete peći. Smrznute šljive ne smijete odmrznute već smrznute direktno slagati na tijesto. Vrijeme pečenja se produžuje 5 - 10 minuta.

U slast...