Kratka povijest tetovaža

tatoo, povijest
Kako još uvijek nisu u potpunosti društveno prihvaćene, osobe koje se na njih odlučuju - nerijetko se suočavaju s predrasudama. Saznajte odakle potiče i kako se mijenjala funkcija tetovaža tijekom vremena.
Ipak, tetoviranje i piercing postaju dio svakodnevice i na njih se odlučuje sve više osoba, neovisno o spolu, dobi, društvenom statusu, stupnju obrazovanja... A ako imate tetovažu, dio ste bogate kulturne povijesti koja datira unatrag 8000 godina!

Tetoviranje ne potječe samo s jednog određenog područja, već je u povijesti bilo poznato kod različitih civilizacija. Kao prvi primjer navode se tetovaže Maorskih plemena s otočja Novog Zelanda.

Riječ "tattoo", zabilježena je prvi put 1769. godine, u brodskom dnevniku kapetana Jamesa Cooka. Izvedenica je riječi tatao što znači "označiti" na jeziku Maora, polinezijskog naroda koji je poznat po tetovažama na licu.

Mornari su preuzeli tetoviranje od Maora te ga proširili po Zapadu, dok je na Istoku tetoviranje tradicija (osobito u Japanu). U pojedinim kulturama tetoviranje se koristilo za označavanje društvenog položaja osobe, pripadnosti obitelji ili plemenu, ili je imalo ritualna značenja (zaštita od bolesti, nesreće, uroka i sl.).

Ljudi se tetoviraju iz različitih razloga, najčešće osobnih, ali i zbog društvenih normi: bande imaju svoje tetovaže (američke bande, japanska mafija - Jakuza), neke religije, narodi (Maori, Berberi, Caduveo), kao i zatvorenici.

Ukrašavanje tijela kroz povijest imalo je različita značenja: religijska, ritualna ili estetska, neovisno o stupnju civilizacijskog razvoja, kulturi i kontinentu. Ukrašavanje se održalo do danas, a tijekom različitih povijesnih razdoblja bilo je podložno modi i trendovima, jednako kao i odjeća, obuća ili frizura.

I dobro pripazite što ćete tetovirati. Uglavnom ostaje - zauvijek...

punkufer.hr