Blagdanska priča Mostara u prosincu

Mostar, blagdan

Najveću zaslugu za to nosi Mali blagdanski sajam na šetnici u ulici Nikole Šubića Zrinjskog, koji je ponukao sve kreativce da izađu napolje i svojim sposobnostima unesu duh blagdana u srca građana. Ulični svirači, razni bendovi, te slastičarski specijaliteti, topli napici i kuhano vino koje nude prodavači obogatili su adventsko vrijeme u Mostaru. Marica Raspudić iz Službe za urbani mobilijar i dekoraciju Grada Mostara koji je ujedno i organizator Malog blagdanskog sajma istaknula je da je cjelokupna organizacija protekla u najboljem redu.

"Svi uključeni su ovom naizgled sitnom događaju pristupali otvoreno i sa srcem. Bilo je tu puno sitnih stvarčica koje je trebalo posložiti, a neke su se, poput lijepog i sunčanog svakog dana Sajma posložile nekako same. A znate kako naš narod kaže: „I oko male mlade imaš isto posla kao i oko velike"; šala mala, kako je i sve oko ovih lijepih događanja išlo bez stresa, uz smiješak i pokoju šalu, najčešće svatko na svoj račun", kazala je Raspudić.

Iznenađenja za posjetitelje

Prema njezinim riječima pretenciozno je govoriti da se u gradu događa blagdanski spektakl, ali ipak događa se nešto lijepo i autentično za naš grad.
"Ta činjenica meni daje nadu da mostarski Mali blagdanski sajam, kakve ili slične već organizira gotovo svaka mjesna zajednica, ima neki svoj potencijal razvijati se kao autentičan lokalni spektakl i, možda, prerasti u dugoročniju tradiciju", dodala je Rapudić. Uz atraktivan ambijent mostarskog Šetališta i kreativni potencijal i entuzijazam mladih ljudi, ovogodišnji sajam je premašio sva očekivanja. Raspudić je osobito istaknula susret sa mladima iz Frame Mostar koji su na sajmu ponudili kolačiće i rukotvorine, a kao vrhunac suradnje na Šetnici je predstavljen i njihov klavir za Gunnissovu knjigu rekorda.
"Samo par dana poslije obradovali su me ručno rađenim nakitom za božićno drvce kojim su okitili naš bor na Šetalištu. Također veliku pažnju izazvala je Zajednica Vojska Kristova koja u sklopu Sajma priredila podjelu 500 porcija graha", kazala je Raspudić.

Otvorena pozornica

Ukoliko vrijeme bude dozvoljavalo mali blagdanski sajam trajat će do 10. siječnja 2016. godine. Sajam, prema njezinom viđenju već ima kritičnu masu i izlagača i posjetitelja koji rado borave na mostarskom šetalištu, čak i navečer, i unatoč, za Mostar niskim večernjim temperaturama, kojima Mostarci i nisu baš skloni.
"Najbolje stvari se događaju spontano i po pravilu ne traže velika ulaganja. Blagdanski sajam je Grad Mostar koštao nepune 2000 KM. Ovo što smo dobili je u odnosu na uloženo neprocjenjivo. Šetalište je otvorena pozornica i svoju kreativnost može pokazati tko god želi", poručila je Raspudić.

Dnevni list