5 savjeta za savršen roštilj

Posušje, rostilj, rostilj, savjeti, praznik rada, hrana za jelo, način ishrane, rostilj, rostilj, kako pripremiti dobar roštilj, praznik rada, rostilj, trikovi, čišćenje, rostilj, dobro ispeći, 1 maj, meso, kako pripremiti dobar roštilj, rostilj, kako pripremiti dobar roštilj, rostilj, meso, priprema, rostilj, roštilj tava, kako pripremiti dobar roštilj, svinjski kotlet, priprema, savjeti, recept, Jamie Oliver, trikovi, priprema roštilja
Proljeće je, osim rascvalog cvijeća, nešto toplijeg vremena i uskršnjih jaja, za sobom donijelo i sezonu roštiljanja. Zbog toga je vrlo vjerojatno da vas povremeno privuče miris dobrog roštilja koji se širi iz obližnjeg restorana ili nečijeg dvorišta. Kako bi izbjegli osjećaj zavisti, što se u tom trenutku ne možete pridružiti roštiljanju, Jelovnik.hr pripremio vam je pet savjeta pomoću kojih i sami možete pripremiti savršen roštilj.

1. Dobra marinada čini dobar roštilj

Nakon što ste nabavili meso i sa zazubicama ga već zamišljate na roštilju, vrijeme je da krenete s pripremom. Marinada je svakako neizostavan dio pripreme roštilja. Ona će omekšati vaše meso i dati mu sočnost. Marinirano meso pustite da neko vrijeme stoji u hladnjaku, a prije same pripreme, izvadite ga i ostavite da se ugrije na sobnoj temperaturi.

2. Ugljen isto treba pripremu

Meso nikad ne stavljajte na roštilj čim potpalite ugljen. Čekajte da ugljen poprimi svijetlo sivu boju, a žar postane crven. Za dobar žar potreban je i dobar dotok zraka. Njega možete stvoriti mahanjem novinama ili običnim sušilom za kosu. Dobra priprema ugljena je važna jer nitko ne želi jesti meso koje je pougljeno izvana, a sirovo iznutra.

3. Mali trikovi okretanja mesa

Svi dobri grill majstori svoje meso okreću samo jednom. Kada sokovi iz unutrašnjosti mesa počnu probijati na gornju stranu, vrijeme je za okretanje. Ako pak pečete ribu, pazite da ju nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalijepila. Riba se uvijek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpustila od rešetke.

4. Čišćenje je isto važno

Nakon što je meso gotovo, nemojte se odmah baciti na uživanje, nego odvojite par minuta za čišćenje. Žar je najbolje pustiti da se sam ugasi, a onda ga pokupite i bacite u smeće. Ostavljanje pepela u roštilju izazvat će nakupljanje vlage i pojave hrđe. Također, masnoću s rešetke temeljito skinite odmah kada se rešetka ohladi.

gastro.hr