FOTO  Vina Keža pohvaljena na prestižnom svjetskom natjecanju u Londonu

vinarija keža , vina

..., a ove godine dvjestotinjak Decanterovih eksperata upravo je završilo tjedan intenzivnih tastinga za Decanterovu svjetsku nagradu (DWWA) 2016. u Londonu. Otkad je 2004. osnovano, ovo je natjecanje najveće i najprestižnije na svijetu, ocjenjivači svake godine prođu više od 15.000 uzoraka. Naporna maratonska kušanja za koja je ove godine pripremljeno 53.000 čaša za vino i 9000 za šampanjac, grupirana su po zemljama, regijama, sortama i stilovima.
Osim prestiža, Decanterove nagrade imaju i značajan komercijalni utjecaj na vina. Štoviše, cilj Decanterove svjetske nagrade je iz globalne ponude, prema najvišim stručnim kriterijima, odabrati najbolja vina za kupce. Pod predsjedanjem Stevena Spurriera, petina svjetskih nositelja titule Master of Wine, njih 69, sudjelovala je u sudačkim panelima s 26 Master sommeliera, 36 regionalnih predsjedatelja i vodećim stručnjacima iz cijeloga svijeta, uključujući i Decanterove kritičare.

Vinarima iz cijeloga svijeta svaka medalja i pohvala na Decanteru iznimno je važna.
Na ovogodišnjem ocjenjivanju vina u organizaciji Decantera, najznačajnijeg svjetskog vinskog časopisa i vinskog portala sa sjedištem u Londonu pohvaljene su tri vinske sorte Vinarije Keža:

• Žilavka Keža Premium 2014. - 85 bodova
• Blatina Keža Premium 2013. - 84 boda
• Cabernet Sauvignon Keža Premium 2013.- 84 boda

Uzevši u obzir da se po prvi put pojavljujemo na Decanterovom ocjenjivanju, ovogodišnje pohvale, osobito autohtonih sorti, stvaraju najbolje preduvjete za plasman na izvozna tržišta.
Uspjesi Vina Keža rezultat su vrijednog rada tima vinarije Keža- Catena d.o.o. Ljubuški na čelu sa enologom Ivanom Nižićem.
Decanter još službeno nije potvrdio nagrade, a konačan popis svih nagrađenih bit će objavljen 6. lipnja 2016.godine.
„Na kraju, naš načelni stav je da je ovo ocjenjivanje dokazalo konstantan napredak hercegovačkog vinarstva i da su s njegovim rezultatima otvorene dodatne mogućnosti cjenovnog i kvalitativnog pozicioniranja na svjetskom tržištu."-saopćila je za naš portal, Ivana Zlopaša, direktorica Vinarije Keža.