U Švedskoj za radišne ima poslova na biranje

putnik
Priča Nikole Ružića (29) iz Koprivnice slična je pričama velikog broja hrvatskih iseljenika posljednjih godina. Nikola je svoju sreću prije tri godine potražio u Stockholmu, glavnom gradu Švedske.

Ovaj stručni prvostupnik tehničke i gospodarske logistike u Hrvatskoj, nažalost, nije mogao pronaći posao.

- Nakon više od tisuću poslanih zamolbi i više od 18 mjeseci bez posla, odlučio sam se za promjenu okoline. Prvotni plan je bio odlazak u Kanadu, ali nakon kratkog premišljanja odlučio sam ostati u Europi. Odabrao sam Stockholm - prisjeća se.

Bilo je to početkom 2013. godine. Do sada je u Švedskoj promijenio desetak različitih poslova u različitim branšama.

- Ovdje se na mijenjanje poslova gleda kao na prednost. Nekoliko faktora utjecalo je na takve moje odluke; posao mi je postao monoton, nisu mi odgovarali uvjeti u firmi, prelazio sam na drugi posao zbog veće plaće... Trenutno radim u jednoj građevinskoj tvrtki. Jedan od prvih poslova koje sam radio kada sam došao bio je upravo u građevini. S vremenom sam zavolio taj posao jer zahtijeva veliku odgovornost, dinamičnost i svakodnevno se suočavate s različitim izazovima.
Što Hrvatska, iz njegove perspektive, može naučiti od Švedske kako priče poput njegove postale iznimka, a ne pravilo? Odnosno, kako bi Hrvatska postala ekonomski stabilna zemlja.

- Jedna od činjenica koja Švedsku čini zemljom u usponu je to da nisu ratovali zadnjih 200 godina. Kad je nastupila svjetska kriza 2008. godine, švedske vlasti su umjesto rezova u gospodarstvu uložile ogromne količine kapitala u građevinski sektor, koji sam po sebi veže mnoge druge djelatnosti. Kriza se, u principu, nije ni osjetila.

Lijepa priroda, duge zime i astronomske cijene nekretnina

Švedska je, kaže Nikola, moderna, napredna i uređena država na svim poljima. Velika važnost pridaje se ekologiji i očuvanju okoliša, a švedska priroda je nešto što mu se osobito sviđa. Oduševila su ga šume i jezera, osobito Stockholmski arhipelag. S druge strane, teško se prilagoditi na duge zime i kratke dane tijekom tog razdoblja. U te dane, svjedoči, ponekad bude pomalo depresivno. Osim toga, cijene nekretnina i najmova izuzetno su visoke.

Iako je Stockholm sam po sebi multikulturalan grad i u njemu se osjetio dolazak ogromnog broja izbjeglica. Švedska ih je 'po glavi stanovnika' primila najviše u Europi. Ponajviše se to vidi na porastu cijena najma nekretnina.

- S mojeg gledišta, nemam ništa protiv ljudi koji su izbjegli iz rata i siromaštva. Ali postoji i velik broj onih koji žive na socijalnoj pomoći i ne žele raditi.

Čemu se nada u budućnosti?

- Građevina je branša koja progresivno raste u Švedskoj. Volio bih jednog dana otvoriti svoju tvrtku. No, to je zasad tek jedan mogući plan - zaključuje Nikola.

croexpress.eu