U prvim razredima srednjih škola u FBiH u 5 godina manje 12.573 učenika

Učionica

Prema podacima Federalnog ministarstva obrazovanja, u rujnu su u prve razrede upisana 21.804 učenika, dok je godinu dana prije u prve razrede bio upisan 23.151 učenik, piše Večernji list BiH. Dakle, samo tijekom jedne godine prvi razredi srednjih škola siromašniji su za skoro šest posto učenika, i to samo u prvom razredu. Podaci se odnose na 9 županija Federacije BiH, a, prema obrazloženju, podaci za Zapadnohercegovačku županiju nisu dostavljeni. Gdje je nestalo 45 odjeljenja prvog razreda? Pored bijele kuge, koja odavno hara i Bosnom i Hercegovinom, veliki broj mladih, pa i onih srednjoškolske dobi, napušta ove prostore. No, tu je i značajan broj mladih koji ne vide perspektivu u školovanju, jer posla ionako nema.

U svim županijama

Ako promatramo kretanje broja učenika upisanih u prvi razred srednje škole u petogodišnjem razdoblju po županijama, moguće je konstatirati da je smanjenje broja učenika evidentirano u svih 9 županija koje su dostavile podatke o upisu učenika u prvi razred srednjih škola u tekućoj školskoj godini. Najveće procentualno smanjenje broja učenika upisanih u prvi razred srednje škole u petogodišnjem razdoblju zabilježeno je u Hercegbosanskoj, Unsko-sanskoj i Tuzlanskoj županiji. I ukupan broj srednjoškolaca je u opadanju. Dok je prošle školske godine u devet županija bio ukupno 96.331 učenik, ove godine ih je tek 86.676. Tako ove školske godine u odnosu na prošlu nedostaje 9655 učenika ili 322 puna odjeljenja. Smanjenje ne traje od lani, ono traje godinama. Analizom kretanja broja učenika prvog razreda srednjih škola u Federaciji BiH u razdoblju školska 2011./2012. - 2015./2016. može se primijetiti da je u petogodišnjem razdoblju došlo do smanjenja broja učenika upisanih u prvi razred srednjih škola.

Prema zbrojnim podacima za 9 županija u Federaciji BiH, broj učenika prvih razreda srednjih škola u tekućoj školskoj godini u odnosu na školsku 2011./2012. smanjio se za 12.573 učenika ili 36,57%. Nestalo je više od trećine učenika. Ipak, vrijedno je istaknuti da ovo smanjenje nije linearno.

Prijelaz na devetogodišnje

Jedan od razloga ovog trenda u nekim županijama, među kojima su i najveće županije u Federaciji BiH, taj je što je prvi razred srednje škole u prethodnoj školskoj godini upisala prva generacija učenika koja se obrazovala prema devetogodišnjem programu osnovnog obrazovanja i koja je bila malobrojnija od prethodnih generacija. Pored navedenog, drugi razlog koji je također utjecao na smanjenje broja učenika u prvom razredu srednje škole u Federaciji BiH je pad nataliteta, koji je prisutan već niz godina, a koji se do sada manifestirao u vidu manjeg upisa učenika u osnovne škole, a sada se počeo odražavati i na razinu srednjeg obrazovanja.

Ako analiziramo postotke smanjenja ili povećanja broja učenika u petogodišnjem razdoblju po županijama, moguće je utvrditi da je najveće smanjenje broja učenika srednjih škola zabilježeno u ZDŽ-u (24,41%), dok je jedino povećanje broja učenika zabilježeno u SBŽ-u(2,93%).