FOTO  Svečano otvorenje 41. Samoborske glazbene jeseni

samoborska jesen, samobor
Koncertom jednog od ponajboljih mladih hrvatskih pijanista Aljoše Jurinića svečano je otvoreno 41. izdanje Samoborske glazbene jeseni. Za samoborski koncert Jurinić je odabrao skladbe Reverie Claudea Debussyja, 1. sonatu za klavir u fis-molu, op.11 Roberta Schumanna i 4. baladu za klavir u f-molu, op.52 Frédérica Chopina. Bio je to spektar od nježnih, bogatih i toplih boja Debussyja, romantičnog pa snažnog ugođaja Schumanna, te sve do vrhunca večeri u impresivnoj izvedbi tehnički izazovnog Chopina. Jurinić je izazvao oduševljenje publike te je nagrađen dugotrajnim pljeskom, a odužio se dvostrukim dodatnim programom.
Aljoša Jurinić najveći je uspjeh do sada postigao 2012. pobjedom na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u Zwickauu. Prošle godine bio je finalist 17. međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi, a ove je godine osvojio petu nagradu na međunarodnom pijanističkom Natjecanju kraljice Elizabete u Belgiji. Najmlađi je dobitnik godišnje Nagrade Vladimir Nazor, pobjednik je mnogih natjecanja u inozemstvu i Hrvatskoj, a 2013. pobijedio je i na 10. međunarodnom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić u Samoboru.
Na svečanom otvorenju 41. Samoborske glazbene jeseni 24. rujna u župnoj crkvi svete Anastazije u Samoboru bili su brojni uzvanici, među njima saborski zastupnici Davor Ivo Stier, Drago Prgomet, Dražen Bošnjaković, a sve goste i predstavnike pokrovitelja pozdravio je umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni Srećko Bradić. Ovogodišnje izdanje festivala proglasila je otvorenim pomoćnica ministra kulture Iva Hraste Sočo, a svečani koncert otvorenja izravno je prenosila Hrvatska radio-televizija.
Pokrovitelji 41. Samoborske glazbene jeseni su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Grad Samobor i Addiko Bank.
U jutarnjem dijelu festivala 24. rujna koncertom polaznika radionica završen je ovogodišnji Ivana Bilić Marimba Week, koji je bio uvertira u program Samoborske glazbene jeseni.

U nedjelju, 25. rujna, na rasporedu su dva koncerta. Prvo će od 18 sati u Galeriji Prica svoj recital izvesti violončelistica Latica Anić, prošlogodišnja dobitnica nagrade za izvedbu djela hrvatskog autora na Natjecanju Ferdo Livadić, a klavirska pratnja bit će joj Krešimir Starčević. Drugi koncert je od 20 sati u franjevačkoj crkvi, a nastupa Camerata Cantilly pod umjetničkim vodstvom Mihaela Paara.