U Hrvatskoj će vas prisluškivati ako skinete seriju s interneta

Facebook, oglas, muškarac žena, Facebook, prijevara, Facebook, društvene mreže, Facebook, roditelji, djeca, špijuniranje, Facebook, profili, prijatelj, Facebook, direktor, seks, virtualni seks, Facebook, neznanac, Facebook, twitter, Facebook, vjenčanje, serija, internet, Hrvatska, prisluškivanje, Facebook, preljuba, Facebook, biser, Facebook, alkohol, droga, ovisnost, društvene mreže, prekidi, Facebook, statusi, navike, objave, Facebook, ubojstvo, ovisnost, internet, laži, upoznavanje, on line upoznavanje, Facebook, izjava, Facebook, profili, skrivanje, Facebook, profil, zaljubljenost, vid, računalo, oči, Facebook, zasićenje, Facebook, prijatelji, mržnja, spoj, internet, Facebook, veza, Facebook, zdravlje, pošast, tipovi, internet, upoznavanje, on line upoznavanje, Facebook, korisnici, priča, status, muškarci, on line, vrste, Široki Brijeg, prevara, internet, društvene mreže, vrijeme, poslovanje, Facebook socijalna mreža, otkriće, varanje, varanje, Facebook, dečko, društvene mreže, bo
Slučaj dvojice Kaštelana koji su prijavljeni jer su s interneta dizali filmove i igre uzburkao je javnost. Ovakvo djelovanje policije otvara potencijalnu Pandorinu kutiju, jer će, prema tumačenju MUP-a, omogućiti mjere nadzora i prisluškivanja za ovakva kaznena djela, koja su, što god institucije za zaštitu autorskih prava mislile, ipak minorna.

Tim prije što se policiji onda ostavlja mogućnost da za ljude za koje sumnjaju da dižu posljednju sezonu, recimo, serije Žica mogu tražiti prisluškivanje i nadzor. Za što su prije manje od godine dana tvrdili da neće biti tako.

Nelogični odgovor

Novi list je želeći razjasniti ova neslaganja u policijskim navodima i djelovanju poslao i službeni upit MUP-u na koji su dobili odgovor koji se ne može nazvati drukčije nego - nelogičnim. Naime, da bi se pojasnila ta nedorečenost i čudnovatost odgovora, treba krenuti od MUP-ovog priopćenja od 17. svibnja prošle godine. U njemu se govorilo o novim odredbama Zakona o kaznenom postupku koje su policiji prema velikom djelu javnosti dane jednostavno prevelike ovlasti. U djelu koji se tiče "dizanja" sadržaja s interneta, MUP je bio eksplicitan.

 

"Posebne dokazne radnje se ne mogu provoditi prema osobama koje 'skidaju' i za vlastite potrebe pohranjuju muziku, filmove, fotografije i druga djela zaštićena autorskim pravima. Naime, u cijeni koštanja svih elektroničkih medija (CD-a, DVD-a, USB stickova, eksternih hard diskova) ugrađena je i naknada za zaštitu autorskih prava te se snimanje i reprodukcija za vlastite potrebe ne smatra kaznenim djelom."

Svaka normalna osoba nakon ovakvog priopćenja jedino što može zaključiti je kako korištenje ilegalno dignutog softvera, filmova i slika nije kazneno djelo prema MUP-u. No, onda je stigao slučaj iz Kaštela, a na upit o neskladu s gore navedenim priopćenjem, iz MUP-a odgovaraju da je sve u skladu s tim priopćenjem.

(Ni)je kontradiktorno

"U spomenutom slučaju nije bilo primjene posebnih dokaznih radnji, niti se radilo o podnošenju kaznene prijave zbog 'skidanja' računalnih igrica i filmova s interneta, pa samim time nema niti kontradiktornosti u odnosu na tumačenje MUP-a koje je citirano. Naime, tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da su dvojica osumnjičenika, protivno odredbi čl. 109. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, na svojim osobnim računalima neovlašteno reproducirali računalne programe i igrice, bez odobrenja, tj. kupljene licence za reproduciranje, odnosno korištenje računalnog programa, čime su povrijedili autorska prava više autora, odnosno nositelja autorskih prava za predmetne računalne programe i igrice."

Danas.hr