Prisluškivanje ne možete spriječiti, ali možete otkriti prati li vam netko telefon. Pročitajte kako!

razgovor, telefon, mostarke, mostarke, razgovor, telekom operateri, gubici, korisnici, mostarski vicevi, seks, telefon, SMS poruka, Hitno me nazovi, telekom, Tele2, telefon, prisluškivanje, BIH, prisluškivanje, sigurnosne mjere, telefoni, prisluškivanje, telefon, telefoni, krimolovci, droga, Sipa, Hrvatska, prijevara, policija

Vrlo jednostavno nas se može snimati ili prisluškivati, bez obzira telefoniramo li preko fiksnog telefona ili mobitela, šaljemo li nekome E-mail ili fax - tajne službe i policija imaju mogućnost pristupa svim tim informacijama. I ne samo oni. Nakon 11.rujna pod krinkom borbe s terorizmom u svijetu se dramatično povećao broj registriranih nadzora telefona. U nekim europskim zemljama je čak dozvoljeno i hackiranje privatnih računala u svrhu nadzora. Međutim, nadzor ne pogađa uvijek teroriste i organizirane kriminalce pa doslovce danas svatko može postati žrtva nadzornih mjera.

Hrvatska policija je samo prošle godine bez sudskog naloga "provjerila" 40 tisuća telefonskih brojeva, odnosno ispise brojeva mobitela i telefona s kojih se zvalo, slalo SMS poruke te mjesta, odnosno lokacije s kojih su pozivi obavljani. Procjenjuje se kako su tajne službe na takav način "iskontrolirale" još barem toliko telefonskih brojeva, no točnih podataka o tome nama.

Primjer je i najnovija afera gdje je sasvim slučajno saborski Odbor na nacionalnu sigurnost istražujući je li Linić bio prisluškivan otkrio kako su službe zapravo prisluškivale Bandića. Naravno, prema važećim zakonima u našoj državi, policiji, ali i sigurnosnim službama za takve aktivnosti nije ni trebao sudski nalog, jer policija i bez toga smije od telekomunikacijskih operatera zatražiti i dobiti ispise telefonskih brojeva kao i lokacije s kojih se zvalo, i to unatrag godine dana.

Prisluškuju li vam mobitel i kako otkriti?

Davno su prošla vremena kad je najgore što se moglo dogoditi bilo da netko prisluškuje vaše razgovore. Nova generacija mobitela i alata za špijuniranje mobitela nudi puno više. Prisluškivanje je postalo danas vrlo jednostavno. Da biste slušali nečije razgovore, trebate samo instalirati posebni softver na njihov telefon. Instalacija traje dvije minute i omogućuje snimanje razgovora i čitanje SMS-ova, a napredniji softveri se mogu podesiti tako da automatski javljaju prisluškivaču kad žrtva bira određeni broj. Svatko tko je u stanju provesti jednostavnu pretragu interneta može pronaći imena ovakvih alata i upute za korištenje bez problema.

No to je tek vrh ledenjaka. Vaš telefon odaje podatke čak i kad ga ne koristite. Naime, u gotovo svim razvijenijim zemljama svijeta postoji aplikacija koja dozvoljava praćenje položaj bilo kojeg mobilnog telefona na karti pomoću podataka s GSM tornjeva. Također postoje programi koji pretvaraju mobitel u uređaj za prisluškivanje čak i dok se on ne koristi za razgovor, a ako korisnik nije stručnjak za mobilnu telefoniju (većina konzumenata nije) neće ni znati da ga prisluškuju.

Takve aplikacije koriste mikrofon na telefonu i omogučavaju slušanje svega što se događa s druge strane ako se nazove broj žrtve. Mobitel neće zvoniti, a žrtva neće imati pojma što se događa.

Dakle, prema riječima Đure Lubure, stručnjaka za prisluškivanje i stalnog sudskog vještaka za telekomunikacije, u današnje vrijeme je gotovo nemoguće sprijačiti prisluškivanje jer osim ispisa poziva, prisluškivanje od strane tajnih službi je veliki problem budući u Operativno-tehničkom centru za nadzor telekomunikacija koje je središnje tijelo obavještajnog sustava i bavi se tim "poslom", ne može ući nitko tko je izvan obavještajnog sustava. To znači da nitko u Hrvatskoj izvan tog sustava ne zna koga zapravo tajne službe prisluškuju, koji je razlog za to, jednostavno nema civilnog nadzora.

Tko smije prisluškivati i kada?

Po zakonu, samo dvije institucije imaju pravo tražiti prisluškivanje. USKOK, ako sumnja na kazneno djelo za što odobrenje moraju tražiti od suca istrage. I tajne službe ako je ugrožena nacionalna sigurnost, ali za to trebaju imati dozvolu Vrhovnog suda.
Inače hrvatske službe danas za prisluškivanje koriste najmoderniji program po imenu Watson.
Riječ je o superračunalu koje razumije ljudske riječi, navodno raspoznaje humor, ironiju i dvosmisleno značenje. Upisivanjem samo jedne ključne riječi stvara mozaik primjerice telefonskih poziva tko je s kim povezan.

Državno odvjetništvo pojedinca najdulje može prisluškivati godinu i pol, a tajne službe četiri mjeseca. Međutim često se postavlja pitanje ako 60 posto prisluškivanih osoba od strane USKOK-a završi na sudovima, što se događa s ostalih 40 posto građana koji su bili prisluškivani, a nisu trebali. Je li zajamčeno brisanje? I mogu li se ti podaci zlorabiti? Odgovora nema.

Tajne službe danas, uvjeravaju stručnjaci rade potpuno drukčije. Prate se osobe koje su operativno zanimljive. Ali, državnim službama danas se mnogi sami otkrivaju putem facebooka i ostalih društvenih mreža koje su mnogi već prozvali najstrašnijim uređajem za špijuniranje ikad izmišljenim. Najopsežnija je to baza podataka o ljudima, prijateljima, vezama, poznanstvima, adresama, ali i prepiskom komunikacija. Postojala je čak i fama da je facebook stvorila CIA, da ju nadzire FBI, Pentagon, no činjenica je da ga pregledavaju i druge tajne službe putem razno-raznih online pretraživača. Za to se koriste sigurnosni propusti operativnih sustava i programa ili specijalni programi - trojanci, koji se najčešće maskiraju kao privjesak e-maila. Na računalo se takvi programi mogu instalirati bez znanja korisnika. Nakon instalacije trojanac započinje svoj posao. Aktivira se kod uključivanja računala i pomoću veze na internetu kontaktira druga računala. Čim je uspostavljena veza sa računalom tajne službe, tvrdi disk se može pretražiti u svrhu pronalaska kriminalnih aktivnosti.

Nekoliko jednostavnih trikova kako otkriti prisluškuju li vam telefon

Danas više ni ponuđači telekomunikacijskih usluga ne mogu znati kada tajna služba prisluškuje ili pretražuje podatke. Pomoću softwarea agenti znaju koje web-stranice netko posjećuje, kada i s kime telefonira. Svaki telefonski razgovor se može prisluškivati ili snimati pomoću jednog običnog klika mišem, a stara priča o šumu na telefonu je još samo bondovska bajka.
Dakle nemoguće je spriječiti da vas prisluškuju, ali kako znati jeste li meta neke obrade?
Postoje mnogi softveri za detekciju, no jedina 100 posto pouzdana stvar je odnijeti mobitel pružatelju usluga i zatražiti da kompletno izbrišu sve s njega. To će vratiti uređaj na tvorničke postavke i izbrisati bilo kakav skriveni softver.
Ponekad postoje suptilni znakovi da vas prisluškuju. Ako primjerice ne možete ugasiti mobitel ili on svijetli i nakon što ste ga ugasili, moguće je da se na njemu vrti neki sumnjivi softver. Isto vrijedi ako mu ekran svijetli dok ga ne koristite. Nažalost, ne možete učiniti puno po pitanju zaštite telefona od instalacije ovakvog softvera. Pitanje je vremena kad će se pojaviti firewalli za mobitele, a do tada, ne ostavljajte mobitel bez nadzora, koristite netrvijalan PIN, spriječite neovlašteno otključavanje telefona lozinkom i ne prihvaćajte Bluetooth veze ako ne znate od koga stižu.

Ako vam je ipak netko ugradio softver, to se relativno jednostavno prepoznaje na nekoliko načina. Prije svega baterija se brzo grije i rekordno brzo prazni. Prije nekoliko godina vladala je prava histerija sa ukucavanjem *#06# u mobitel. Na ekranu se trebao pojaviti višeznamenkasti broj, ali bitne su bile samo zadnje tri znamenke koje su morale odgovarati originalnim postavkama u telefonu. Ako nisu, znači bili ste prisluškivani, međutim to danas više ne vrijedi.

Dakle ako vam je mobitel topao ili čak vruć iako ga niste koristili ili ukoliko telefon „punite" češće nego inače - to je još jedan znak potencijalne prijetnje. Kada pak isključujete telefon i primjetite da pozadinsko osvjetljenje dugo gori ili jednostavno, telefon se odbija isključiti, moguće je da ste prisluškivani. Osim toga kada razgovarate, telefon koji je prisluškivan može "ispuštati zvukove" nešto poput eha, a ukoliko čujete pulsirajući šum iz svog telefona kada ga ne koristite - to može biti ozbiljan problem.

Inače, priča se kako "hara" i poseban virus za Androide i Iphone. Zahvaljujući njemu, onaj čiji je telefon "zaražen" obavi razgovor, „spusti slušalicu", a onda njegov sugovornik još 10 sekundi može slušati razgovor u okolini "zaraženog" telefona.

dnevno.hr