Ovo su tehnološki mitovi u koje treba prestati vjerovati

smartfon, Veliki proizvođači, Portal Business Insider, novi modeli smartfona, telefon, tehnologija, tehnologija, mitovi, istina
Macovi ne mogu pokupiti viruse

Krivo. I Appleova računala moguće je zaraziti. Iz Cupertina su se znali hvaliti kako to nije slučaj, ali su se brzo predomislili nakon što je trojanac poharao tisuće Macova 2012. godine.

Privatno/inkognito surfanje čuva vašu anonimnost

Ne baš. Koristite li Incognito Mode u Chromeu ili Private browsing u Safariju, preglednik neće pratiti povijest vašeg pretraživanja, unijeti oznake (bookmarks) i automatski vas logirati u korisničke račune. No, neće ujedno zaštititi i vaš identitet. Nemojte to smetnuti s uma.

Ostavite li mobitel uštekan u struju po završetku punjenja, uništit ćete bateriju

Tko nije bar jednom ostavio gadget na punjenju tijekom noći, bilo zato što ne stignemo drukčije ili zato što nam je tako zgodnije? Neki tvrde kako će to skratiti životni vijek baterije. no za to nema pouzdanih dokaza. Moderni pametni telefoni koriste litij-ionske baterije i dovoljno su pametni da sami zaustave protok energije kad su puni.

Kamera je to bolja što ima više megapiksela

Kolika je razlika između kamere s 12 i osam megapiksela? Nije velika. Kvaliteta fotografije ovisi o mnogo čemu. Između ostalog, o tome koliko svjetla senzor može pripustiti. U pravilu, veći senzori dolaze s većim pikselimaa. Što su veći, to više svjetla mogu upiti. Važnija je, dakle, veličina piksela, ne sam broj.

Ne valja puniti mobitel sve dok nije gotovo posve prazan

Još jedan popularan mit koji nema puno veze sa stvarnošću. Ne škodi dopunjavati mobitel i prije no što je prazna - dapače, to bi moglo biti korisno za nju. Baterije imaju ograničen broj punjenja i pražnjenja. Ti se ciklusi sastoje od punjenja baterije do kraja i potom pražnjenja do kraja. Što više tih ciklusa prođe, to je bliže kraju svog životnog vijeka.

Što je veća razlučivost zaslona pametnih telefona, to bolje

Do neke razine, doista jest važna. Nakon što ju prijeđemo, više ne možemo dobro vidjeti razliku između visoke i super visoke rezolucije. U Gizmodu tvrde kako je za ljudsko oko ta granica negdje kod gustoće od oko 300 piksela po inču.

Loše je koristiti punjač za iPad za punjenje iPhonea

Na Appleovom službenom web odredištu tvrde kako 12-vatni adapter za iPad može puniti i iPhone i iPad. Steve Sandler, osnivač i direktor tehnike tvrtke AEi Systems, kaže kako bi to s vremenom moglo pretjerano opteretiti bateriju na iPhoneu, radite li to redovito. Trebala bi proći godina dana, doduše, prije no što se razlika počne primjećivati.

Ne bi trebali gasiti računalo svaki dan

Upravo suprotno: dobro je gasiti kompjuter redovno. Lako je naviknuti se ostaviti ga uspavanim, kako bi ga mogli nastaviti koristiti bez čekanja. No, tako troši energiju bespotrebno i više troši komponente, što mu skraćuje rok trajanja.

Tportal