FOTO  Mostar: Održane radionice o energijskoj efikasnosti

Mostar: Održane radionice o energijskoj efikasnosti
...i „Učinkovito korištenje električne energije", održane su u utorak 25.10.2016. godine u Mostaru.

Prva radionica namijenjena je upravljačkim strukturama u tijelima javne uprave, a druga tehničkom osoblju u tijelima javne uprave. Radionice su održane u prostorijama gradske vijećnice Grada Mostara u prisustvu predstavnika tijela javna uprave, Općine Neum, Grada Mostara, relevantnih ministarstava, znanstvene zajednice, te stručnog osoblja iz javnih i privatnih poduzeća, vrtića, osnovnih i srednjih škola s područja grada Mostara i HNŽ/K.

Moderator radionice je bio Darko Knezović, član projektnog tima CB-GREEN projekta i koordinator za projekte energijske efikasnosti Grada Mostara. Predavanja su održali Vedad Suljić, dipl ekonomist i Salko Maksumić, dipl.ing el. u ime tvrtke CETEOR koja je angažirana za potrebe održavanja ovih radionica. Za upravljačke strukture javnog sektora održano je predavanja na temu financiranja energetskih potreba loklne zajednice korištenjem budžetskih sredstava, programi MFI-a i Europske Unije za financiranje projekata OIE i EE na lokalnoj razini i moderni koncepti financiranja projekata i primjeri dobre prakse. Za tehničko osoblje održano je predavanje na temu električna energija, pretvorba od primarne do finalne, efikasno korištenje električne energije, te je bilo govora i o pumpama i sistemima s varijabilnom regulacijom frekvencije. Ovom temama uspješno je završen ciklus od osam radionica o energijskoj efikasnosti. Učesnici ovih radionica su već pristupili izradi projektnih ideja vezano za provođenje mjera energijske efikasnosti u objektima i svojim organizacijama.

Cilj radionica je pružiti sveobuhvatni pregled tematike energijske učinkovitosti/efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te primjenu specifičnih znanja u javnom sektoru, a sve potkrijepljeno primjerima iz prakse. Nakon provedene edukacije očekuje se da će ciljne skupine, a uzimajući u obzir dosadašnja iskustva i razinu kompetencija, steći dodatna znanja i tehnike za uspješno provođenje nacionalnih, entitetskih, županijskih i lokalnih energetskih politika, a sve u svrhu postizanja definiranih ciljeva na svim razinama.

Radionice su organizirane unutar projekta „CB-GREEN - Prekogranično, zeleno i energetski učinkovito umrežavanje" financira EU u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013, a provode 6 partnerskih organizacija koje djeluju na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta je 499.066,54 EUR, odnosno 253.104,60 EUR za aktivnosti u BiH. Cilj projekta je zaštititi i očuvati okoliš, te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i Zadarskoj županiji kroz zajedničke aktivnosti i kampanjepodizanja svijesti javnosti o energijskoj učinkovitosti/efikasnosti (EE) i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije (OIE) u javnom sektoru.

CB-GREEN projekt je osobito u skladu s pravilima EU koje snažno promiču očuvanje prirode, energijsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Podizanje svijesti o globalnim problemima okoliša, EE informiranja, izravna smanjenje emisija stakleničkih plinova (CO2 i drugih) kroz implementaciju novih EE i OIE tehnologija i održivog razvoja EE politika, su snažne preporuke EU kojima projekt CB-GREEN doprinosi.

www.mostar.ba