EP želi da Google razdvoji tražilicu od ostalih usluga

google, gmail, google, twitter, Facebook, google, internet, motorola, google, računala, google, google, Google Chrome, google, CIA

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su u srijedu navečer o nacrtu rezolucije u kojem se poziva Europsku komisiju da razmotri mogućnost da od Googlea zatraži razdvajanje tražilice od ostalih proizvoda i usluga. Rezolucija, o kojoj će se glasovati u četvrtak, pravno je neobvezujući tekst, kakvih Europski parlament izglasa nekoliko desetaka tijekom godine, ali zastupnici na taj način upozoravaju i šalju poruku Komisiji, koja jedina ima pravo predlagati zakone.

U samom nacrtu rezolucije ne spominje se izravno Google, nego se ističe da je to rezolucija o zaštiti prava potrošača na digitalnom tržištu.
U tekstu se "poziva Komisija da razmotri mogućnost prijedloga kako bi se razdvojila tražilica od ostalih komercijalnih usluga kao moguće dugoročno rješenje" za tržišnu dominiciju koju ima Google.

U praksi bi to značilo cijepanje cijele tvrtke Google.
Google se optužuje da pri internetskom pretraživanju forsira svoje servise i usluge i stavlja ih na vrh stranice, što nanosi štetu konkuretnskim tvrtkama.
Europska komisija već nekoliko godina istražuje optužbe protiv Googlea o mogućoj zlouporabi dominatne pozicije.

izvor: Hina