EK: Apple mora vratiti Irskoj rekordnih 13 milijardi eura neplaćenih poreza

apple

Komisija je zaključila kako je Apple uživao privilegirani tretman te kako je plaćao tek 1 posto poreza na profit u Europi.

Očekuje se da će se Apple žaliti na odluku Komisije.

Irska: Ne slažemo se s Komisijom

Irski ministar financija Michael Noonan kazao je kako se uopće ne slaže s odlukom Komisije.

Uopće se ne slažem s Europskom komisijom. Ova odluka me prisiljava da zatražim potporu svoje vlade kako bismo uložili žalbu na istu. To je nužno kako bismo obranili integritet našeg poreznog sustava - kako bismo kompanijama jamčili poreznu sigurnost i kako bismo odbili širenje ovlasti Europske unije u oporezivanje, koje spada pod ingerenciju suverenih nacionalnih država", kazao je Noonan.

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager pak tvrdi kako su povlastice koje je Apple uživao ilegalne.

"Države članice ne mogu odobravati porezne beneficije odabranim kompanijama - to se protivi europskim zakonima", kazala je Vestager.

Rezultat trogodišnje istrage

Europska komisija je počela istraživati Appleova porezna davanja u Irskoj 2014. godine, tako da bi odluka u ovom slučaju zaključila trogodišnju istragu.

Komisija je došla do zaključka kako je Apple primao "ilegalnu državnu potporu", zbog koje je bio u mogućnosti smanjiti plaćanje poreza. Ista potpora nije bila omogućena drugim kompanijama.

Istraga se bavila načinom na koji Apple seli svoje intelektualno vlasništvo u zemlje s nižim stopama poreza.

Hina