Slijepoj ženi odbili izdati putovnicu 'jer na fotografiji ne gleda ravno'

slijepa zena

Njezin prvi zahtjev za izdavanje nove putovnice odbijen je. Službenici su odbijenicu opravdali neprimjerim izrazom lica, na koji ona, pak, niti ne može utjecati.

Iako joj je dijagnosticiran patološki nistagmus i registrirana je kao slijepa osoba, Alexandra Carter morala je prijeći mnoge prepreke da bi ishodila novu putovnicu. Njezin prvi zahtjev za izdavanje nove putovnice odbijen je. Službenici su odbijenicu opravdali neprimjerim izrazom lica, na koji, tvrdi pak, Carter, ne može utjecati.

Čista diskriminacija

"Osjećam se očajno. Iako sam registrirana kao slijepa osoba, odbijen mi je zahtjev za novu putovnicu jer moje oči nisu u redu. Od rođenja imam patološki nistagmus koji kontrolira pokrete mojih očiju. Zbog toga je nemoguće fotografirati me, a da su moje oči uperene prema fokusu. Na zahtjevu za novu putovnicu nije bilo rubrike u koju bih mogla upisati svoj zdravstveni problem.

Iako sam pitala trebam li na neki drugi način dokazati svoju sljepoću, službenici su mi rekli da ne, a onda su ipak odbili moj zahtjev", ispričala je očajna Britanka za Daily Mail, koja ističe da je riječ o čistoj diskriminaciji.

Carter je iznova morala podnijeti zahtjev za putovnicu i priložiti mu liječničku dokumentaciju.

Umalo joj propalo putovanje

Samo na nove fotografije potrošila je preko 25 funti, a strahovala je i da će propasti već plaćeno putovanje za koje je i trebala putovnicu.

Ipak, ured za izdavanje putovnica pojasnio je kako je njezin drugi zahtjev prihvaćen i kako će Carter dobiti putovnicu.

Mlada Britanka ipak strahuje kako bi joj se slična priča mogla ponoviti za 10 godina kada bude vadila novu putovnicu.

Daily Mail