Signal iz svemira uzbudio naučnike

signal iz svemira
- Nitko ne tvrdi da je riječ o djelu izvanzemaljske civilizacije, ali to svakako vrijedi istražiti - rekao je Paul Glister, autor portala Centauri Dreams koji pokriva istraživanja dubokog svemira.

Zvijezda iz čijeg smjera je signal došao ima najmanje jedan planet, ali stručnjaci bez iznimke kažu da je prerano špekulirati o značenju signala i odakle je zapravo došao. Ipak, smatraju da je dovoljno "provokativan" da znanstvenici koji rade na RATAN-600 teleskopu žele konstantno promatrati dio svemira iz kojeg je došao.

- Ako je riječ o izotropnom svjetlosnom snopu, za takvo što bila bi sposobna samo civilizacija tipa Karadšev II (riječ je o skali stupnja tehnološkog razvoja civilizacije, koju je predložio ruski astronom Nikolaj Karadšev, a na kojoj tip II može koristiti energiju cijele zvijezde u čijoj se blizini nalazi. Tip III bi npr. mogao koristiti energiju cijele galaksije, dok bi tip I mogao koristiti samo energiju koja sa zvijezde stiže na njihov planet) - rekao je Glister.

- Ako bi se pak radilo o uskom signalu fokusiranom na naš solarni sistem, radilo bi se o tehnologiji koja je dostupna civilizaciji tipa Kardašev I, bliskoj našim mogućnostima - kaže Glister.

AFP piše da se očekuje kako će ovaj signal, zabilježen na frekvenciji od 11 gigaherza, biti jedna od tema na skorašnjem simpoziju uglednih astronoma u meksičkoj Guadalajari.

No, neki stručnjaci smatraju da se ne bismo trebali prerano veseliti signalu, budući da postoji mogućnost da se radi o nekom obliku komunikacije između određenih satelita u Zemljinoj orbiti i "stanica" na površini.

- Svakako bih pratio o čemu se radi, ali ne bih cijelu priču preuveličavao jer se potencijalno radi o nečem što je vojnog porijekla - smatra Nick Suntzef, astronom Sveučilišta Texas A&M.