Šest rashlađujućih savjeta: kako lakše zaspati po velikim vrućinama

gola
... a mnogi se žale da su već potpuno iscrpljeni, posebice zato što loše, ili nikako, ne mogu zaspati.
Stručnjaci su izračunali da su u Dalmaciji proteklog srpnja baš sve noći bile vruće. Za lakše podnošenje vrućine i svakodnevnih napora, osobito ako još ne možete na godišnji odmor ili se bavite sezonskim poslom pa na njega do jeseni ne možete ni pomišljati, bilo bi važno da se noću dobro odmorite.

Da bi vam to u ovim (pre)toplim noćima, kada se vrtite po postelji i ne možete utonuti u san ipak uspjelo, možda vam može pomoći nekoliko jednostavnih savjeta.

1. Zrak neka kruži

Važno je da u spavaćoj sobi ne bude prevruće. To ćete postići tako da osigurate kruženje zraka. Ako vam to ne uspijeva s otvorenim vratima i prozorima, pokušajte s ventilatorom, ali ga nemojte usmjeriti direktno prema sebi.
Ne samo spavaća soba, nego i postelja mora disati.

2. Lanena posteljina, tvrđi jastuk

Ljeti odaberite lanenu posteljinu koja je odlično rješenje za vruće noći, a jastuk zamijenite za manji i tvrđi. Veliki i raskošni jastuci glavu još više griju pa se više i znojite, a to remeti san.

3. Pamučna odjeća

Da bi vam bilo što udobnije, spavajte u pamučnoj majici, a hladnije će vam biti što je postelja bliže podu. Znate da se topli zrak podiže u visinu, pa je zapravo na podu najhladnije.

4. Mokri ručnik na prozor

Ispred otvorenog prozora stavite vlažni ručnik, a propuh ako ga uspijete uhvatiti pobrinut će se za malo svježine. Ovo pomaže samo ako u zraku nije velika vlaga.

5. Termofor u zamrzivač

Ako u postelji trebate još i dodatno hlađenje, možete termofor ili plastičnu bocu napuniti vodom, zamrznuti je i njome se hladiti. Može pomoći i ručnik koji ste neko vrijeme stavili u zamrzivač, pa se njime ogrnite i rashladite pregrijano tijelo.

6. Rashladite noge

Sjetite se zimskih dana kada vam se zbog hladnih nogu ubrzo počne tresti cijelo tijelo, bilo da ste pokisli ili dugo boravili na hladnoći. Taj mehanizam možete i sada iskoristiti. Noge na nekoliko minuta uronite u hladnu vodu i polako će vam se rashladiti cijelo tijelo.

Izvor: slobodnadalmacija.hr