Samo u BiH: Ljetovanje od sedam dana otplaćuju cijelu godinu

Dalmacija, more, turizam, BIH, ljetovanje, kredit, more, jadran, plaća, Novac, more, lijek, zdravlj, jadran, cijene, miholjsko ljeto, ljeto, vrijeme, more, jadransko more
No, po tradiciji, bh. građani koji uspiju izdvojiti novac za ljetovanje u vrijeme teške ekonomske situacije, i ove godine najviše će birati najekonomičnije destinacije na obali Jadrana.
- Prodaja aranžmana za sada ide dobro, ali bez znatnijeg pomaka u odnosu na prethodne godine. Imamo ponudu za nekoliko popularnih destinacija, poput Turske, Egipta, ali najpopularnija je Hrvatska. Pojedini građani BiH interesirali su se i za zanimljiva krstarenje Mediteranom, a najniža cijena je približno 250 eura - rekli su iz „Relax Toursa" za Avaz.
Uzimajući u obzir pojedine ponude, za jedan dan polupansiona na različitim turističkim destinacijama cijene se kreću od 40 do 120 KM po osobi. Prosječna cijena ljetovanja za četveročlanu obitelj za sedam dana u Hrvatskoj, naprimjer, iznosi minimalno 1.280 KM (u lipnju ili rujnu), dok je ta cijena u srcu sezone (srpanj, kolovoz) viša od 2.000 KM.

I "Centrotours" je već odavno objavio ponudu za brojne turističke destinacije i ljetovanja. Iako u ponudi imaju egzotična putovanja u Dubai, Tajland, Maroko, za bh. građane spremili su tri osnovne destinacije: Turska, albanski Drač i jadranska obala (Crna Gora, Hrvatska i Neum).

- Crna Gora snizila je cijene u odnosu na prošlu godinu. Povoljan je i Neum, gdje polupansion košta od 65 do 115 KM. No, većina naših klijenata odlučuje se za "ljetovanje na rate". Za naše klijente imamo mogućnost otplate od šest mjesečnih rata, kao i razne vrste popusta - rekao je Muamer Lutvić, direktor „Centrotoursa".

Cijene hotelskih aranžmana, računajući troškove četveročlane obitelji u hotelima s četiri zvjezdice, skoro da su iste kada su u pitanju hrvatska i turska obala. Za ljetovanje na antalijskoj rivijeri četveročlana obitelj u prosjeku treba izdvojiti od 2.400 maraka i više, dok za slične hotele u Hrvatskoj aranžman košta od 2.000 KM pa naviše u srcu sezone.

- S letovima u Tursku krećemo 9. lipnja i ostalo je još samo devet slobodnih mjesta. To su specijalne ponude za prve letove u Tursku koja je jedna od top europskih destinacija za ljetovanje. Mnogo su uložili u turizam prethodnih godina. Početna cijena je od 650 KM i kreće se do 2.500 KM, u ovisnosti o dužini aranžmana - kazao je Lutvić.
Veliki broj naših sugrađana, zbog poslovnih obaveza, a mnogo više zbog nedostatka financijskih sredstava, odlučuje se na vikend-aranžmane na Jadranu koje po veoma povoljnim cijenama nude turističke agencije, piše Avaz.

- Za one koji žele nakratko pobjeći od svakodnevnog stresa i posla, pripremili smo vikend-aranžmane. Veoma popularni su i jednodnevni izleti u Neum i Zaostrog po cijeni od 29 KM - kazao je Lutvić