Romski kralj sahranjen u velikom stilu: U kovčegu sa klimom i staklenim poklopcem

... dostojna je pravog kralja. Dugačka povorka njegovih poštovatelja išla je iza kovčega sa klimom i staklenim poklopcem, duž šest kilometara kroz njegov rodni Sibiu u Transilvaniji, javljaju Agencije.

Preko jedne zgrade bio je raširen ogromni transparent sa njegovim likom. "Mnogo je vodio računa o svojoj romskoj zajednici i pomagao ljudima. Izvršio je integraciju Roma u rumunjsko društvo, slao je članove zajednice u školu", priča njegov rođak Jon Rudaru.

Prije sahrane njegov stariji sin Dorin je krunisan za "međunarodnog kralja Roma", i tako ga nasljedio na čelu najveće romske zajednice u Europi, dok je sam Ćoaba 1997. godine nasljedio svog oca koji je za vrijeme holokausta bio deportiran u Sovjetski Savez.

Romski sociolog Ćiprijan Nekula opisuje Ćoabu kao umjerenog vođu i posrednika koji je koristio svoju propovjedaonicu za prenošenje mnogih poruka, tražeći od Roma da ne prose po ulicama, da čekaju da napune 16 godina pa da tek onda stupaju u brak i da traže veća prava kao manjina.

"Kad bih ga pozdravio sa ‘ljubim ruke vaše veličanstvo'", priča Nekula, "on bi mi odgovorio ‘dosta s tim glupostima'".

Ćoaba je postao čuven po tome što je, kad je vidio kako njegova 12-godišnja kćerka bježi iz crkve sa svog vjenčanja kako ne bi postala djete-mlada, postao aktivista za obrazovanje romskih djevojčica i počeo da se zalaže da djevojčice ne treba da se udaju prije nego što navrše 16 godina. Doduše, njegova Ana-Marija se vratila nekoliko minuta kasnije i obavila svoju dužnost i udala se za čovjeka koga joj je odabrao otac.

Na njega i njegovu politku veliki utjecaja je imala njegova supruga Marica, kojom se oženio kad su oboje imali 14 godina, i sa kojom je dobio četvoro djece.