Znate li što je to USB-C?

USB-C, usb
Riječ je dakako o portu koji se pojavio krajem devedesetih, a kroz godine doživio razna poboljšanja, od brzine pa sve do raznih oblika i prilagodbi za manje i tanje uređaje.

USB-C, treći je oblik USB konektora po redu, a mnogi se zasigurno pitaju gdje su nestali A i B? Pa ovaj prvi koristimo trenutno, pravokutnog je oblika i to je onaj kojeg ćete pronaći na svim laptopima i stolnim računalima. USB-B možete pronaći u vašim printerima i skenerima najčešće, a on je nešto pravilnijeg pravokutnog oblika. No izuzev alfabetskih oznaka, tu su još i oznake za brzinu, pa je tako danas, nažalost, još uvijek najrasprostranjeniji USB 2.0 port. USB 1.1 istisnut je s tržišta prije nekih desetak godina. U zadnje vrijeme sve je više uređaja koji koriste USB 3.0, a razlikujemo ih po plavoj boji konektora i kabla. Nedavno je USB 3.0 preimenovan u USB 3.1 gen 1, no zbog lakšeg raspoznavanja mi ćemo se držati starog naziva USB 3.0 kakvog i većina nas koristi.

Kad u našim recenzijama spomenemo kako neki uređaj koristi micro USB utor, mislimo dakako na micro-b utor, a postoji još i mini-b utor kojeg su koristili neki stariji smartfoni poput Xperije X1 recimo. Iako postoje i micro-A i mini-A utor zbog iznimno malog broja uređaja koji ga koriste i prestanka proizvodnje, za našu priču su nevažni. I dok je većina micro USB utora - 2.0 standarda brzine, postoji i onaj koji je klasificiran za 3.0 standard, a najpoznatiji smartfoni koji su ga koristili su svakako Samsungovi Galaxy S5 i Note 3. No zbog pomalo neobičnog oblika i nepotpune kompatibilnosti s ostalim micro USB 2.0 utorima, Samsung ih se u novoj generaciji Galaxya odrekao, a ostali proizvođači nisu ga niti pokušali implementirati.

Ali što je s USB-C portom? Koja je razlika u odnosu na novi USB 3.1 i što će to nama predstavljati u budućnosti?
Kao što sam već spomenuo, alfabetske i numeričke oznake odnosile su se na različite stvari. USB-C označava vrstu utora, odnosno njegov oblik, dok 3.1 označava brzinu prijenosa podataka. Ali prvi puta u povijesti USB-a, USB 3.1 bit će dostupan samo u C obliku, barem kako stvari sad stoje. To znači kako USB-C nećete moći priključiti u vaše standardne USB-A portove koje pronalazite na računalima, tj. ne bez dodatnog adaptera.

Iako ovo znači da ćemo idućih nekoliko godina morati kupovati adaptere uz pomoć kojih ćemo spajati USB-C uređaje u današnje laptope i računala, nije sve tako crno.

Za početak, USB-C donosi ogroman skok, kako u brzini prijenosa podataka tako i u snazi koju može prenijeti. Manji je od današnjih USB-A portova što znači kako ćemo u budućnosti imati još tanje laptope, ili jednake debljine s više USB utora. Nadalje, klasični USB-A portovi će i dalje biti zastupljeni neko vrijeme, a uređaji koje u bližoj budućnosti kupite, a koriste USB-C port, bit će isporučeni s adapterom s kojim ćete ga moći priključiti na klasičan USB port.

Iako je brzina prijenosa povećana s 5 na 10 Gbps u odnosu na USB 3.0, ono što je važnije jest snaga koju USB-C može prenijeti, a ona teoretski iznosi čak 100W. Stolna računala naravno koriste puno jača napajanja i nećete ih moći napajati s USB-om, ali laptopi i smartfoni bi mogli početi koristiti iste punjače, ili barem kablove za punjenje, dok će se sami punjači, naravno, razlikovati zbog izlazne snage. Ono što su mnogi godinama čekali, a konačno je implementirano u Type C jest reverzibilnost, tj. više neće biti potrebna 3 puta da pogodite stranu kako priključiti USB. Ovdje dodajmo i to da se preko USB-C porta mogu spajati i zasloni, dakle možemo ga koristiti i kao display port.

Type C je neznatno veći od micro USB-a kakvog danas koristimo u smartfonima, ali dovoljno je malen da stane u njih pa tako neće utjecati na njihovu debljinu. Novi USB utor u smartfonima bi mogli vidjeti već iduće godine, a možda čak i u nekima krajem ove.

Bilo kako bilo, type C je stigao, a novi MacBook i Chromebook Pixel su jedni od prvih koji ga koriste. Kako vrijeme bude prolazilo, viđat ćemo ga sve češće. Na tržištu lagano pristižu i nove matične ploče koje ga koriste, ali naravno, uz zadržavanje i klasičnog USB 3.0 porta.

Hoće li type C zaživjeti ili neće, to uopće nije upitno, a ono što jest je vrijeme koje će biti potrebno kad će stariji USB-A potpuno nestati sa tržišta.

mob.hr