FOTO/VIDEO  Zbog 'Snapdragon 810' ćemo očito bacati laptope kroz prozor

Snapdragon 810, Dolby Atmos tehnologija, 4K Sony Bravia, jezgre procesora, procesor
Qualcomm Snapdragon 810 je baš zvijer - evo i zašto

Prvi će se gadgeti pokretani novim Snapdragonom 810 pojaviti tijekom prve polovice sljedeće godine. Bit će to prava zvijer od čipa od kojeg će se svima tresti gaće. Barem se tako da zaključiti izu današnje Qualcommove prezentacije u kojoj su demonstrirani neki od njegovih aduta.

Snapdragon 810 imat će 64-bitnu arhitekturu s 2 x 4 jezgre i omogućit će još bolju podršku za 4K video. Osim snimanja u 4K kvaliteti i reprodukciji istog na zaslonu smartphonea i tableta, Snapdragon 810 omogućit će i glatko streamanje takvog videa na 4K zaslone televizora, što je danas demonstrirano na 4K Sony Bravia televizoru.

Gejmere će veseliti još bolje grafičke performanse jer će novi Adreno 430 grafički koprocesor ponuditi i 30% bolje performanse uz 20%-tnu uštedu energije u odnosu na raniji Adreno 420. To u konačnici rezultira grafičkim performansama jednog solidnog laptopa, a popularne 3D igrice će navodno izgledati perverzno.

Nadati se možemo i još boljoj smartphone fotografiji jer Snapdragon 810 ima dva procesora digitalnog signala slike što će omogućiti još bolje trikove naknadnog refokusiranja fotografija poput onoga na dvookom HTC-u One M8 ali i još bolje optičko povećanje kako u fotkama, tako i u videu.

Snapdragon 810 podržava i Dolby Atmos tehnologiju, što će omogućiti još kvalitetniju reprodukciju i snimanje zvuka te aktivnu supresiju buke pri pozivima s Masleničkog mosta. Oni koji su imali prilike prisustvovati današnjoj prezentaciji kažu kako im je 11.1 kanalni zvuk iz demo videa "Transformers: Age of Extinction" otpuhao gaće i propuhao bronhe.

Qualcomm VIVE 802.11ad Wi-Fi koristi 60-GHz raspon za bežični prijenos podataka brzine do 4 Gbps pa ako imate 4K telku i takav bežični adapter, streamanje 4K videa direktno sa smartphonea ili tableta pokretanog Snapdragonom 810 neće biti nikakav problem.

Nekima će biti važna i poboljšana sigurnost, odnosno hardverska verifikacija uređaja pa tako gnjusni kradljivac neće tek tako moći vašeg miljenika resetirati na tvorničke postavke i zamesti mu svaki trag.

Iz Qualcomma nadalje poručuju kako su špekulacije o problemima s čipom i kašnjenju s izlaskom na tržište neutemeljene pa je prilično izvjesno da ćemo ga vidjeti najkasnije u Galaxyu S6 tamo početkom proljeća, a možda i ranije.