Zaboravite putovnice – granice se mogu prijeći i s iPadom!

ipad, bubreg, ipad, granica
Naime, Martin Reisch skenirao je svoje dokumente te njihove kopije drži na iPadu kako bi mu pomogle u slučaju da ih izgubi, no vjerojatno nikad nije mislio da će mu one pomoći da prijeđe granicu. Kada je došao na graničnu postaju, policajcima je rekao da ide u SAD odnijeti božićne poklone, no da je svoju putovnicu zaboravio te ih je pitao može li im poslužiti kopija koju ima na iPadu.

Policajac je odnio iPad u ured i zadržao se pet-šest minuta - 'činilo se kao vječnost', komentirao je Reich novinarima AP-a ovu čudnu situaciju. Kada je izašao, policajac mu je dao iPad i nakon duge pauze zaželio mu sretan Božić i pustio ga da prođe u SAD.

Reich je svjestan da mu je policajac napravio usluga te da ga nije trebao pustiti te vjeruje da je tome pripomogao i njegov iskren pristup te vozačka dozvola koju mu je pokazao. 'Siguran sam da ćemo u budućnosti ići u druge zemlje koristeći samo digitalne uređaje za potvrdu identiteta - samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi', uvjeren je Reich.

S obzirom koliko ljudi danas koristi pametne telefone i tablete te kako će se njihov broj u budućnosti povećavati bilo bi odlično kada bi takve uređaje mogli koristiti za osobnu identifikaciju te bi u njima mogli imati osobnu kartu, putovnicu, karticu za zdravstveno osiguranje i slično.

Naravno, takve bi stvari sa sobom donijele i pitanje hakiranja, krađe identiteta i brojne druge probleme te bi trebala biti omogućena maksimalna sigurnost. Izlazak ove priče u javnost sigurno se neće svidjeti policajcu koji je Reicha pustio preko granice te je pitanje hoće li nadležne institucije imati obzira za ovaj njegov ustupak.

Izvor:dnevnik.hr