Sve više prevara vezanih za Facebookov Timeline!

Facebook
Na stranici InsideFacebook piše da je pronađeno 16 različitih muljatorskih stranica koje se odnose na Facebookov Timeline, a koje su zajedno prikupile više od 71.000 "lajkova".

Najveća od njih, s gotovo 19.000 "lajkova", na internetu postoji najmanje dva tjedna. Ove stranice su među top-rezultatima pretraga kad se na Facebooku traži pojam "timeline".

Facebookov Timeline dostupan je korisnicima od 15. prosinca, pa su mnogi korisnici Facebooka zamijenili dosadašnje profile stranicom na Facebooku koja, prema riječima Marka Zuckerberga, predstavlja "digitalni dokument" vašeg života, preko postova koje ste objavljivali, fotografija, događaja, prijateljstava i sl.

"Teško radimo da bismo educirali korisnike i da bi oni bili sigurni, i to kroz naš blog, preko Facebooka i preko stranica Facebook Security", rekao je glasnogovornik Facebooka.

Kao što smo već pisali, jednom kad aktivirate Timeline, ne možete više vratiti stare postavke. Budući da dio korisnika želi upravo to, jer im se ne sviđa novi Timeline, nije nimalo neobično da su se na Facebooku pojavile lažne stranice i grupe koje korisnicima nude deaktivaciju ove opcije.

Premda su mnoge od ovih stranica i grupa bezopasne, te od vas traže da, primjerice, samo pogledate neki video na YouTubeu, postoje i takve koje će od vas zatražiti da instalirate softver. U nekima od prevara od korisnika se traži da "lajka" stranicu uz obećanje da će mu, kad to učini, biti deaktiviran Timeline.

Korisnici koji naiđu na prevarantske stranice na Facebooku mogu koristiti link "Report Page" na lijevoj strani stranice kako bi je prijavili i kako bi je Facebook što prije uklonio.