OPREZ, na Facebooku se pojavila nova gadna napast

karijera, zanimljivosti, posao, posao, kriza, posao, diskriminacija žena, nezaposlenost, pušenje, posao, posao, karijera, ponašanje, facwbook, chat, posao, karijera, posao, odmor, posao, zavod za zapošljavanje, posao, nezaposlenost, posao, poslodavac, karijera, društvene mreže, ponedjeljak, posao, jet lag, zaposlenje, posao, karijera, navike, godine, vrijeme, jesen, stres, radno mjesto, žene, stres, posao, stres, Uzroci, internet, psihoza, Facebook socijalna mreža, posao, šefovi, navike, društvene mreže, stres, zdravlje, sreća, posao, stres, nova tehnologija, tehnologija, starenje, društvene mreže, mržnja, Facebook fenomen, Facebook, faceboook, facebook status, svg datoteke, računala, cyber kriminalci , posao, natječaj za posao, posao, psihološki pritisak, posao, sreća, Facebook, hakirana stranica, hakiranje, posao, otkaz
Korisnici su taj sadržaj slali bez svog znanja - i postalo je očito da je riječ o malicioznom kodu (Nemucod downloader), koji je uspješno zaobišao Facebookove filtere
Spomenute  .svg datoteke nisu sadržavale sliku, već Java (a što drugo...) skriptu koja preusmjerava korisnike na lažnu YouTube stranicu, koja pak traži instalaciju posebnog dodatka za preglednik kako bi se 'mogao vidjeti sadržaj'. Naravno, daj dodatak zapravo služi za dostavljanje dodatnog malicioznog koda na računalo korisnika.

Neki sigurnosni stručnjaci navode kako je taj drugi dio koda poslužio i za preuzimanje Locky ransomwarea, no prema drugim stručnjacima stvar nije potpuno potvrđena - iako je jasno da se u ovom stupnju zaraze računala stvari mogu iskoristiti za mnogo toga. Uistinu, naknadno je otkriveno kako pored Lockyja korisnici dobivaju niz različitih payloada. Jasno - svi su malicioznog karaktera i služe tek kako bi cyber kriminalci terorizirali naivne korisnike i pri tom zaradili.
Stručnjaci su odmah kontaktirali Facebook i Google (koji je služio za preuzimanje dodatka za preglednik) kako bi pokušali zaustaviti ovu napast koja je zaobišla i Facebookove agresivne filtere. Kompanija Marka Zuckerberga izjavila je tek kako neke od Nemucod infekcija nisu poslužile za instalaciju ransomware koda kako se inicijalno tvrdilo te da u Facebooku aktivno rade na nizu sustava koji će onemogućiti dalje širenje malicioznog koda. Štoviše, zaraženi računi će dobiti blokadu i poruku od Facebooka da očiste računalo preporučenim antivirusnim programom kako bi nastavili dalje.

Neki stručnjaci upozoravaju da je, s obzirom na činjenicu da je infekcija mogla slati poruke bez znanja korisnika, pametno promijeniti lozinku na Facebooku nakon čišćenja računala od zaraze. Među privremenim koracima za blokiranje širenja ovakvog materijala valja onemogućiti JavaScript u preglednicima, omogućiti click-to-play, blokirati Wscript i sl. radnje. Jasno, prije svega bi inficirana računala trebala i ukloniti maliciozni dodatak u pregledniku.

Kao i uvijek do sada, korisnici se trebaju voditi nekim osnovnim radnjama za zaštitu svojih računa i računala općenito od malicioznog koda:

1. Ne klikati i ne preuzimati bilo kakav (neprovjeren) sadržaj. U ovom primjeru s Facebookom, društvena mreža u pravilu prikazuje pregled (thumbnail) slikovnog materijala - sve ostalo klikanjem povećava rizik, usprkos filtrima koje ovaj servis ima postavljen. Posebno valja biti sumnjičav prema porukama koje zapravo ne sadrže ništa drugo osim nekakve dodane datoteke.

2. U slučaju da vas neka stranica ili servis traži unos podataka, ali na bilo koji način izgleda sumnjivo, stvar treba ignorirati. Phishingpokušaji su sve bolje izvedeni, a stranice preko kojih se nastoji prevariti korisnike izgledaju sve sličnije stvarnima. U kućici u koju se upisuje internetska adresa valja dobro provjeriti URL - ako tu stoji faceb00k (ili neka druga varijacija) umjesto facebook, nikako ne treba unositi svoje podatke.

3. Kako bi stvari ipak bile dodatno osigurane - valja koristiti dvostupanjsku ovjeru računa. Njena aktivacija ovisi o servisu, a Facebook omogućuje izvrsnu zaštitu preko više email adresa korisnika, aplikacije i mobilnog telefona. Na taj način sve i da netko pokuša 'upasti' na račun, trebat će i potvrdni kod iz aplikacije ili SMS poruke.

U trenutku pisanja ovog teksta, Facebook još uvijek nije uklonio .svg datoteke koje je autor dobio od drugih korisnika te društvene mreže, prenosi tportal.