Koliko bi nas koštao internet bez oglasa?

oglas, oglašivači, marketing, Online marketing

Iako se online oglašavanje od tada promijenilo, pop-up oglasi i dalje se koriste na nekim stranicama, a korisnici se protiv njih bore instaliranjem alata za blokiranje takvih oglasa, piše avaz.ba.

Na Digital Trendsu objavili su rezultate jednog istraživanja u kom je izračunato koliko bi novca korisnici morali da plate ako bi želeli da surfuju internet stranicama na kojima se uopšte ne bi prikazivali oglasi.

Cijena interneta bez oglašavanja prema tom istraživanju tako iznosi 232 dolara, a taj se iznos odnosi na korisnike u Velikoj Britaniji. Do te cifre došli su tako što su podijelili ukupnu vrijednost internet oglašavanja u Velikoj Britaniji u 2013. godini (koje je iznosilo oko 10,6 milijardi dolara) s brojem korisnika interneta u toj zemlji (oko 45 milijuna ljudi).

Ekipa sa stranice Ebuzzing na kojoj su prvo objavljene ove informacije angažirala je kompaniju Censuswide koja je sprovela anketu među 1,400 korisnika interneta u Velikoj Britaniji kako bi saznali ko je od njih spreman da plati 232 dolara godišnje za korištenje interneta bez oglasa - pokazalo se da čak 98 posto ispitanih ne bi platilo tu cifru.

Većina njih smatra da je cijena internet usluga ionako preskupa pa nema šanse da bi plaćali dodatne svote novca samo kako se na webu ne bi prikazivali oglasi. Više od četvrtine ispitanih Britanaca u ovoj anketi reklo je kako ne bi imali ništa protiv oglasa ako bi oni bili smiješni ili zabavni, 21 posto njih smatra da bi oglasi trebalo da budu kraći od jednog minuta, dok 16 posto njih smatra da bi oglasi trebalo da budu povezani sa stvarima koje rade u trenutku prikazivanja oglasa.