Dnevno.hr na meti ustrajnog cyber kriminala: kombinacija hakerskih napada srušila stranicu

dnevno.hr, napadi, hakeri

Konotacije telefonskih poziva upućivale su na konkretne sadržaje o kojima smo pisali i o kojima pišemo bez obzira na sve. Prijetnju najave rušenja naše internetske stranice prijavili smo nadležnim institucijama, kao i kasnije samo rušenje stranice.

Upravo u predizborno vrijeme u kojemu je portal dnevno.hr nastavio sa svojim stilom pisanja i otvaranja tema o kojima se inače u medijima ne govori toliko otvoreno, hakerski su napadi postajali sve ustrajnijima dok stranica u jednom trenutku nije posve srušena.

DdoS napad (Distributed Denial-of-service) je jednostavnim rječnikom napad velikim "lažnim prometom" na određenu internetsku stranicu. Riječ je o neusporedivo višestruko većem posjetu na određenu stranicu (IP adresu) čiji server to ne može podnijeti pa tako dolazi do povremenog ili trajnog rušenja stranice rezultat čega je nemogućnost pristupa stranici i njezinu sadržaju pa posjetiteljima djeluje da domena ne postoji.

Naši se IT stručnjaci i dalje bore protiv tog problema, no hakerski su napadi ustrajni. Iako je otvaranje sadržaja na dnevno.hr-u trenutno otežano i samo djelomice dostupno hrvatskoj javnosti, novinari nastavljaju s radom i redovito objavljuju nove sadržaje. Izvan granica Hrvatske promet dnevno-hr-a još nije pušten.

Naši su tehničari izmjerili da je riječ o napadu od preko pedeset gigabita (gbph) prometa. Jasno je da stranicu napada netko tko je spreman potrošiti tisuće dolara dnevno, i to raditi neograničeno dugo, kako bi portal ostao nedostupan.
Suočeni s ozbiljnom cenzurom, čitatelje pozivamo da ostanu uz nas te se nadamo što skorijem povratku javnosti u punom dosegu.