Bilo kuda, kompjuteri svuda

računalo, hrana za jelo, bakterije, računalo, osobno računalo, pametne naočale, nosivi uređaji, apetit, otvara apetit, hrana za jelo, ishrana
Potrošačima se sve više sviđa ideja da računalo nose na zapešću ili odjeći, iako su prije mnogi zazirali od te ideje zbog nezgrapnih prototipova tzv. nosivih uređaja, a najnovije istraživanje pokazuje da bi 2015. godina mogla biti prekretnica prema tom trendu, pokazalo je novo istraživanje.

Tvrtka za istraživanje tržišta Forrester Research navodi u izvješću objavljenom u utorak da će se broj ljudi koji koriste 'nosiva' računala na odjeći ili zapešćima utrostručiti u 2015. godini, a tome će doprinijeti i očekivani dolazak Apple Watcha. Procjenjuje se da bi taj proizvod iduće godine mogao privući čak 10 milijuna korisnika.

Istraživanje provedeno na nekoliko tisuća američkih i europskih potrošača pokazuje da su Amerikanci skloniji od Europljana nositi na sebi računalo, odnosno sklono je 45 posto ispitanika u SAD-u u odnosu na 32 posto u Europi.

Potrošači su ponajviše skloni nositi satove ili zdravstvene monitore na zapešćima, nakon čega slijede uređaji koji se stavljaju na odjeću, stanu u uho ili dolaze u obliku takozvanih pametnih naočala.

I dok postoji jaki interes potrošača za 'nosive' uređaje, veći pokretač potražnje dolazi iz kompanija koje žele opskrbiti zaposlenike sa svim vrstama novih uređaja za tijelo.

»Tržište nosivih uređaja procvast će kada brendovi, trgovci, sportski stadioni, zdravstvene kompanije i drugi razviju nove poslovne modele koji će iskoristiti njihove prednosti«, kaže J.P. Gownder, autor izvješća.

Istraživači kao primjere navode nosive uređaje koji nadziru sigurnost radnika na terenu, pametne satove koji pomažu menadžerima u dodjeli smjena radnicima u realnom vremenu, te video i fotografski uređaji.

U suradnji s tvrtkom Ipsos, Forrester je ispitao 13.003 europskih potrošača u travnju i ožujku, a više od 4.500 američkih potrošača anketirao je u ožujku. Istraživanja potrošača provedena su na internetu.

Hina