Pričate li i vi sami sa sobom dok ste sami?

pričanje, genijalac

Ako razgovarate sami sa sobom to pokazuje kako ste samopouzdani, imate iskustva u životu i svjesni ste da možete računati samo na sebe kad dođe vrijeme da trebate shvatiti što je za vas najbolje, što vam je potrebno, tvrde psiholozi.

Ovo su prednosti razgovaranja sam sa sobom prema studiji spomenutih psihologa:

Mozak radi učinkovitije

U jednom eksperimentu psiholozi su zamolili 20 dobrovoljaca da odu u supermarket. Nabrojali su im što sve moraju kupiti. U prvom dijelu pokusa sudionici su bili dužni obaviti to u tišini dok su u drugom dijelu ponavljali naglas što moraju kupiti. Ispostavilo se da su ponavljanjem naglas uspjeli zapamtiti više artikala.

Psiholozi kažu da ova metoda pomaže samo ako se radi o predmetima koji su poznati od ranije. Recimo, znate da je banana žuta i ima određeni oblik, a ponavljanjem se aktiviraju vizualna svojstva u mozgu. Ali, ako ponavljate nešto što ne možete vizualizirati, tad vas to može samo usporiti i zbuniti.

Organiziraju se misli

Pričanje sam sa sobom naglas itekako pomaže organizirati zbrkane misli u glavi. Ako naglas izgovarate svoje probleme i slušate sami sebe - to će vam smiriti živce, tvrde psiholozi. Također, to pomaže donijeti važne i teške odluke, razjasniti neku problematičnu situaciju u životu itd.

Lakše se dolazi do cilja

Napraviti popis ciljeva i pokušati na taj način doći do njih, može biti težak izazov. Puno bolja metoda je tiho ponavljanje. Tko će put do njih biti lakši, mirniji, a vi ćete biti manje prestrašeni kad na tom putu naiđete na neki problem. Psiholozi kažu kako se ponavljanjem naglas puno bolje usredotočuje na cilj, bolje se kontroliraju emocije i lakše se krene dalje kad dođe do problema, piše BrightSide.

Izvor: 24sata.hr