FOTO/VIDEO  Tehnologiju tvrtke Rimac Automobili primjenili na invalidskim kolicima

invalidska kolica, osobe s invaliditetom,  tvrtka Rimac , nove tehnologije
Rolly Bugnar svakog dana u invalidskim kolicima se spušta nizbrdo do prijatelja u čijoj garaži rade stvari iz hobija. No, mladiću s riječkog područja baterije u invalidskim kolicima su preslabe.

Sav doseg iskoristi za tih tri kilometra i u ostatku dana više se ne može ni voziti. Kako prati informacije iz svijeta automobila, bio je upoznat s projektima tvrtke Rimac Automobili, ali i njihovom pomoći za razne osobe s invaliditetom te ih je odlučio kontaktirati.

U kompaniji Rimac Automobili odlučili su tehnologiju, koju su razvijali za svoj električni superautomobil, prilagoditi novoj namjeni. U standardna invalidska kolica ugradili su prilagođenu bateriju te mladiću značajno popravili kvalitetu života.

Uz to što nove baterije drastično povećavaju doseg, lakše su, ali i osiguravaju bolje performanse te manje zagađuju okoliš.

- Rolly nas je kontaktirao kako bi mu pomogli poboljšati njegova kolica. Kako smo našu tehnologiju već koristili i za Greyp bicikl, bili smo uvjereni da ćemo relativno brzo moći prilagoditi sustav i za njegove potrebe. Svi su naši sustavi dizajnirani modularno, no opet nam je trebalo nekoliko mjeseci, ali svi smo iznimno zadovoljni performansama i pouzdanošću prototipa - navodi Mate Rimac u priopćenju.

Uspoređujući staru bateriju i novu, doseg je povećan s 10 na 60 kilometara, a masa baterija smanjena je s 31,7 na 21,1 kilogram. Uz to, baterija bi trebala imati 10 puta dulji radni vijek, odnosno i za 10 godina bi trebala imati jednaki kapacitet.

Rolly u videu, koji je objavila tvrtka Rimac Automobili, kaže da i nakon 7 mjeseci korištenja ne vidi gubitak na snazi ili kapacitetu.

- Ponekad ih ne punim i po tjedan - dva, što sa starijima nije bio slučaj - ispričao je. Uz nove baterije dobio je i sustav gdje preko ekrana osjetljivog na dodir može pratiti sve podatke o radu baterija, dosegu, ali i upravljati njime.