FOTO/VIDEO  Čudo iz Nizozemske: PAL-V (Personal Air/Land Vehicle)

helikopter, PAL-V , licenca za letenje.
Stručnjaci su složni - prvi leteći automobil samo što nije izašao na tržište. Na tu ideju još prije deset godina došao je Nizozemac John Bakker, a sada je njegov životni san pred realizacijom.

Majstor je izumio PAL-V (Personal Air/Land Vehicle), vozilo na tri kotača koje se može pretvoriti u neku vrstu helikoptera. PAL-V je prvi testni let imao 2012. godine, a očekuje se da će prve 'dostave' ovog čuda krenuti već 2018. godine. Koštat će oko 600.000 dolara, a kupci, osim vozačkog ispita, trebaju imati licencu za letenje.

Robert Dingemanse, direktor firme, rekao je da će u sljedećih nekoliko mjeseci napraviti nekoliko preinaka koje će garantirati sigurnost putnika i da će automobil biti spreman za prodaju.- Sada se možete voziti/letjeti do koje god destinacije želite. Upali ste u gužvu na autocesti? Nema problema, poletite i usput pogledajte jezera, rijeke, planine... - kaže Dingemanse.

Na tlu helikopterska elisa se 'sklupča' i ne strši izvan karoserije, a automobil može dosegnuti brzinu od 180 km/h. S druge strane, u zraku je moguće prijeći 350 kilometara prije novog 'tankanja' goriva.