FOTO  Započela realizacija humanitarne akcije Večernjeg lista, Franjevačkog samostana u Tuzli i HNS-a Darujmo im dom

obitelj, Tuzla, poplave
...do zime će useliti u novu obiteljsku kuću čija je gradnja pomognuta akcijom Večernjeg lista, Franjevačkog samostana Tuzla i Hrvatskog narodnog sabora „Darujmo im dom". Nakon čekanja brojnih donacija Luca je proteklu zimu morala zajedno s djecom i bolesnom svekrvom prezimiti u iznajmljenoj kući. Nakon prikupljanja neophodne papirologije početkom srpnja krenula je izgradnja, a Luca se nada da bi možda već do jeseni ona i njena obitelj mogli spavati u novom domu.
„Presretna sam. Znate, bilo je mnogo obećanja, ali ništa se nije ispunilo. Ovo smo ipak dočekali da vidimo kako naš novi dom polako dobiva oblike prave kuće. Sve nas to mnogo raduje jer smo jedno vrijeme bili u velikom beznađu. Teško je kada vidite da vam u samo nekoliko minuta nestane krov nad glavom. Hvala svim dobrim ljudima, večernjaku, fra Marku Lovriću,Hrvatskom narodnom saboru i Marku Joketoviću po čijem projektu se gradi kuća", rekla je Luca Divković.

Fra Marko Lovrć, župnik župe Šikara koji je dao veliki doprinos u samoj akciji istaknuo je kako je početak gradnje prve od tri kuće bio veoma emotivan jer sreća koja se vidjela u očima Luce, Ljube, Matea i Marije je ono što čovjeka ispuni snagom i energijom. „Novac koji je prikupljen nije dovoljan da se u sve tri kuće useli do Božića, ali vjera u ljude i Božju providnost nekako mi daje nadu da bi se malo čudo možda i moglo dogoditi", rekao je fra Marko.

Član predsjedništva HDZ BiH Mijo Krešić naglasio je da je obveza svih političara i predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti biti uz ljude kojima je pomoć potrebna. „Ovo je samo mali dio onoga gdje smo mogli pomoći i potaknuti ljude i naše članove na pomaganje ljudima koji zaista u ionako teškim vremenima nemaju od kuda iznaći sredstva za porušene domove. Mi trebamo biti zahvalni jer smo imali priliku pomoći i tu priliku nismo propustili. Akcija Večeranjaka i Franjevačkog samostana je zaista imala dobar odziv dobrih ljudi, ali i brojnih gospodarstvenika. Naša pomoć ne staje na ovome. Mnoge akcije smo do sada podržali i nastavit ćemo podržavati", rekao je Krešić.

Osim obiteljske kuće Luce Pavlović, u planu je izgradnja još dva obiteljska doma na području Tuzle za čiju gradnju je također prikupljan novac u akciji Večernjaka i Franjevačkog samostana Tuzla. „Nadamo se da će i te dvije obitelji Božić dočekati u novom obiteljskom domu i da će zaista osjetiti istinsku radost novog života te da sve što su prirodne katastrofe ružno donijele da će brzo i zaboraviti", rekao je Krešić i dodao da su članovi HDZ BiH kao i svih drugih udurga i institucija svakodnevno u kontaktu s ljudima koji još uvijek osjećaju posljedice prošlogodišnje prirodne katastrofe.

Podsjećamo u akciji „Darujmo im dom" prikupljeno je blizu 100. 000 KM što će biti dodijeljeno trima obiteljima za gradnju kuća.
Za sada je započeta gradnja jedne kuće, dok obitelj Franje Pavića iz Grabovice još uvijek čeka rješavanje papirologije od strane lokalne administracije kako bi mogli pristpiti dobivenom zemljištu. Za obitelj Mirasade Divković još uvijek se traga za kupovinom povoljnog zemljišta ili neke polovne kuće.

Svaki vid pomoći i donacije i dalje bi bio od velike pomoći da obitelji Divković i Pavić do kraja godine imaju svoj dom.