FOTO   Za kvalitetno i, djeci i roditeljima, dostupno predškolsko obrazovanje potrebna sustavna rješenja i educirano osoblje

predškolski odgoj, edukacija, Sarajevo
...u ustanovama, uključivanje djece iz ranjivih kategorija u programe i sustavna rješenja koja će omogućiti dostupnost predškolskom obrazovanju za svako dijete bile su teme prve javne diskusije projekta "Povećajmo mogućnosti djeci u Bosni i Hercegovini za rano učenje" koji sprovodi UNICEF BiH uz podršku organizacije Dubai Cares održane u Sarajevu.

Sustav mora prepoznati predškolsko obrazovanje kao interes društva u cjelini i pronaći sustavna rješenja da zakoni i strategije koje smo usvojili, budu obavezujući a kvalitetni predškolski programi, kao osnova za rani rast i razvoj naše djece, dostupni svima - jedan je od najvažnijih zaključaka prve javne diskusije.

Diskusija je dio projektnih aktivnosti koje imaju za cilj da ukažu na značaj predškolskog obrazovanja uopšte, te uspostavljanja sustava kvalitetnog predškolskog obrazovanja i stvaranja uvjeta u kojima bi predškolsko obrazovanje bilo dostupno svoj djeci.

„Razgovarali smo o značajnim pitanjima uspostavljanja sustava kvalitetnog predškolskog obrazovanja i, što je najvažnije, omogućavanja pristupa predškolskom obrazovanju za svako dijete. Ovo podrazumijeva uključivanje svih interesnih strana, naročito donositelja odluka kako bi ostvarili održiv i funkcionalan sustav koji će zadovoljiti normative kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja koji jesu temeljna prava svakog djeteta", rekla je Sanja Kabil, voditeljica programa obrazovanja u UNICEF BiH.

Javnoj diskusiji prisustvovali su odgajatelji vrtića sa područja Općine Novo Sarajevo i roditelji djece koja su uključena u program predškolskog obrazovanja, te predstavnici Ministarstva nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, Prosvjetno pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te predstavnici medija, udruženja građana i UNICEF-a.

Javna diskusija u Sarajevu je prva u nizu od ukupno pet diskusija koje će se realizovati kroz ovu fazu projekta fokusiranu na omogućavanja dijaloga i osiguranju podrške svih aktera kvalitetnom predškolskom obrazovanju.