Za i protiv: Kada je djetetu potreban mobitel?

pametni telefoni

Štoviše, život bez njega većini je nezamisliv. No, sve manja djeca ulaze u svijet društvenih mreža i online klopki. Kako dijete zaštiti i kada mu je mobitel uopće potreban?

Nije objektivno sebe uzimati kao mjerilo i kao argument koristiti da ste vi odrasli bez mobitela i da vam ništa ne nedostaje. Vremena se mijenjaju, a roditelji koji to shvaćaju često imaju veće povjerenje svoje djece.

Kada je mobitel doista potreban?
Djeca smatraju kako je mobitel nužan kako bi bili prihvaćeni u društvu. Nažalost, vjerojatno su u pravu.

Potrebu za mobitelom djeca imaju već u vrtičkoj dobi, no svakako bi trebalo pričekati s kupovinom mobitela dok dijete ne bude svjesno svih opasnosti za vlastitu privatnost koje vrebaju u online svijetu.

Prednosti

Mobilni uređaji odličan su način da uvijek ostanete u kontaktu s djetetom i tako izbjegnete zabrinuto čekanje da se vrati kući iz noćnog izlaska ili iz škole.

U hitnim slučajevima mobilni uređaj je pravi spas, to ne možete osporiti.

Dijete će se lakše povezati sa svojim vršnjacima i povećati komunikaciju. Između ostalog, dijete će
mnogo lakše doći do informacija koje je u školi ili tijekom izostanka propustilo.

Nedostaci

Dodatni izdatak u kućnom budžetu neizbježan je. Počinje s kupovinom mobitela, a nastavlja se s izdvajanjem za bonove ili plaćanje pretplate svakog mjeseca. Mnogo sigurnija opcija za "početnike" svakako su bonovi gdje djetetu možete ograničiti iznos koji mjesečno smije potrošiti.

Djeca ove dobi često su zaigrani i pomalo neodgovorni. Ako često gube stvari, možda biste trebali razmisliti o kupovini rabljenog mobitela i provjeriti koliko će dijete o njemu brinuti.

Praćenje trendova trajno će oštetiti vaš novčanik. Kupovina maskica, aplikacija i novog mobitela kada za to dođe vrijeme nećete moći izbjeći.

Razgovor za stolom vjerojatno će nestati. Dijete će, pogotovo u prvim mjesecima nakon dobivanja mobitela, neprestano htjeti biti u toku s događajima, ali ne onima u vlastitoj obitelji. Unaprijed se dogovorite da za vrijeme zajedničkim ručkova i druženja nije dozvoljeno korištenje mobitela.

Neprestane obavijesti koje će pristizati djetetu će bitno odvlačiti pažnju i tijekom učenja.

index.hr