Uvjetno kažnjen: pretukao djevojku šakama i drškom noža, ona mu oprostila i udala se za njega

zlostavljanje
...u Splitu 25-godišnji M.I. iz Splita, i to zbog pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda svojoj tadašnjoj djevojci, a danas supruzi M.B. Prema presudi, nezaposleni pomorac je 19. prosinca 2013. godine, u vremenu od 20 do 21 sat u Splitu, u stanu u kojem je tada živio s navedenom djevojkom, "poludio" jer je ona željela prekinuti njihovu ljubavnu vezu te je počela svoju odjeću i stvari pakirati i stavljati u torbe.

Ljubomorom revoltirani mladić tada je djevojku prvo rukama uhvatio za vrat i počeo je gušiti, da bi je potom u više navrata udario šakama po glavi i tijelu. U nastupu bijesa iz kuhinje je uzeo nož duljine oštrice 21 cm pa je mašući tim nožem u njezinu pravcu udarao nesretnu djevojku tupim dijelom noža po glavi, a cijelo joj je vrijeme prijetećim glasom govorio kako će je "ubiti i opeliti".

25 dana istražnog zatvora

Potom ju je bacio na pod i nastavio je udarati nogama i rukama po tijelu dok je ležala, a djevojka je tada zadobila lakše ozljede - nagnječenja na glavi, leđima, donjim i gornjim udovima, s izraženim oguljotinama na licu i krvnim podljevima i ranu razderotinu na prstu lijeve ruke. Zbog ovog je napada nasilni mladić bio u istražnom zatvoru 25 dana, a to će mu se uračunati u kaznu ako mu bude opozvana predmetna uvjetna osuda. Isto tako, sud mu je odredio sigurnosnu mjeru obveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu koja može trajati do proteka roka provjeravanja primijenjene uvjetne osude.

Iznoseći svoju obranu pred sudom, okrivljeni 25-godišnjak priznao je sve onako kako ga se teretilo, tvrdeći da mu je žao što je to napravio i da se zbog toga kaje. Naveo je i kako se nakon toga događaja vjenčao s M.B. I ona je, kao oštećenica, na raspravi kazala da se nakon toga napada između nje i M.I. "sve promijenilo" te da više nije imala nikakvih problema s njim, a devet mjeseci nakon što ju je tako brutalno napao i pretukao, ona se udala za njega.

Osim njezina svjedočenja u kojem je praktički amnestirala svog sadašnjeg supruga, na odluku o visini kazne utjecalo je i psihijatrijsko vještvo prema kojemu je on u to vrijeme bio bitno smanjeno ubrojiv.

- Kod odmjeravanja vrste i visine sankcije sud je okrivljeniku cijenio sve okolnosti koje bi mogle imati utjecaj na pravilan izbor iste pa je kao olakotne okolnosti cijenio priznanje djela, žaljenje i kajanje, bitno smanjenu ubrojivost prilikom učina djela, činjenicu da je nakon učina djela s oštećenicom stupio u bračnu zajednicu i njegovo primjereno ponašanje pred sudom, dok je kao otegotnu okolnost cijenio njegovu dosadašnju osuđivanost - naveo je u obrazloženju sudac Mile Rebić.

Iako u sudskoj praksi nisu rijetke situacije u kojoj žrtve nasilja "pomiluju" i oproste svojim žrtvama, ovakve stvari uvijek iznova šokiraju i navode na postavljanje uvijek istih pitanja: Koliko će trebati da se ovako nešto ponovi i zašto žene ostaju u takvim vezama, pa se čak, evo, i udaju za zlostavljača?

Svjež je primjer i izjava žene čiji je bivši suprug nedavno u Šibeniku osuđen nepravomoćno na tri godine zatvora zbog pokušaja njezina ubojstva, a ona je tad, među ostalim, kazala da ne želi da njezin bivši suprug bude u zatvoru te da smatra da je i ona pomalo odgovorna za sve što se dogodilo jer da mu je možda davala lažnu nadu.

Razlozi praštanja

Prema pojašnjenima koji se mogu naći na stranicama udruga za zaštitu žena žrtava obiteljskog nasilja, postoji čitava paleta razloga zbog kojih žene svojim partnerima opraštaju nasilno ponašanje.
Kako navode stručnjaci, prije svega radi se o osobnim razlozima same žene, no veliku ulogu igraju i očekivanja zajednice u kojoj obitelj živi, a koja nerijetko vrlo oštro osuđuje ženu koja se odluči na napuštanje nasilnog odnosa. Vrlo često su žene ekonomski ovisne o muškarcu. Njihova je uloga da odgajaju djecu i vode brigu o kućanstvu dok muškarac donosi novac u kuću. Postoje i situacije kada žene rade, ali partner preuzima kontrolu nad njihovom potrošnjom novca.

Nekim ženama partneri brane da se zaposle iako su obrazovane i sposobne, a nekima brane i samo obrazovanje. Takvo ponašanje muškaraca zapravo se odvija s vrlo jednostavnim ciljem - uspostavljanjem kontrole nad ženinim životom. Drugi razlog koji žene vrlo često navode jest taj da ne žele napustiti partnera jer djeci treba otac. Pretpostavka da djeci treba otac, kakav god da je, vrlo je neispravna i može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Česta pojava u nasilnim odnosima je i ta da žena poriče ono što joj se događa. Voli svog partnera i razmišlja samo o njegovim pozitivnim osobinama. Sama se pokušava uvjeriti da njezin brak nije loš brak i da može promijeniti svog partnera. Velik broj žena opravdava ponašanje svog partnera tražeći uzroke nasilnog ponašanja partnera u sebi.

Smatraju da su same krive za to što im se događa, da nešto ne valja s njima ili u njihovu ponašanju, da nisu dovoljno dobre partnerice ili majke, da ga nisu dostojne, da ga ne znaju zadovoljiti ili mu pružiti sve što mu treba ili, jednostavnije rečeno, da su podbacile u ulozi žene/ partnerice.

Vjeruju da je sve njihova pogreška, da se drugim ženama to ne događa te da su to zavrijedile. Vjeruju da nikad neće naći boljeg partnera pa im je i to malo „ljubavi" bolje nego samoća.

VLADIMIR URUKALO/Slobodna Dalmacija