FOTO  U OŠ Ivana Gundulića Mostar uspješno proveden program Osnaživanje obitelji

oš ivana gundulića, projekt, obitelj

...„Obitelj" koji je istraživački pothvat Centra za istraživanje The University of Iowa. Projekt je osmišljen da se testiraju intervencije usmjerene k obitelji koje su namijenjene tome da se doprinesu smanjenju vjerojatnoće zlouporabe zabranjenih supstanci i drugih problema vezanih za tinejdžerske godine.

POO 10-14 je u BiH pilot projekt koji se provodio istovremeno u dvije mostarske i dvije sarajevske škole pod pokroviteljstvom Ministarstva sigurnosti BiH i nevladine organizacije PROI. Osmišljen je za obitelji s predtinejdžerima i tinejdžerima uzrasta približno 10-14 godina. POO 10-14 uključuje posebne aktivnosti kako bi se roditeljima/ starateljima pomoglo da nauče vještine odgajanja kojima se pruža podrška njihovoj djeci, te kako da djelotvorno discipliniraju i usmjeravaju svoju djecu. Mlade se poučavalo kako da imaju zdravu orijentaciju ka budućnosti i da više cijene svoje roditelje/staratelje, te su učili vještine svladavanja stresa i vršnjačkog pritiska.

U Osnovnoj školi Ivana Gundulića Mostar POO 10-14 provođen je u skupini od 12 obitelji sedam uzastopnih tjedana. Svake srijede održavane su trosatne radionice na kojima su s roditeljima i mladima radile certificirane voditeljice Nikolina Stojić, Ita Pandža i Tanja Kožul. Nakon završenog programa svim sudionicima uručene su prigodne zahvalnice za sudjelovanje u projektu.