Tajna sretnog braka

Više od 20 godina imao sam povlasticu da za svoju službu pripovijedanja proučavam Bibliju 30 sati tjedno. Također sam stekao doktorat iz studija o obitelji i magisterij iz komunikologije. Imao sam, dakle, veliko formalno obrazovanje, ali kada sam, jednoga dana godine 1998., po Svetome pismu doživio prosvjetljenje u svome srcu i umu, to me jednostavno rečeno zdrmalo.

Doslovno sam uskliknuo: „Slava Bogu!" Ono što sam napokon spoznao u Svetom pismu, a što mi se kasnije potvrdilo dok sam čitao znanstvena istraživanja, objasnilo mi je zašto se Sarah i ja upuštamo u svađe. Napokon sam shvatio zašto Saru mogu uništiti moje riječi i djela; upravo kao što je moju mamu povrjeđivao moj tata. Isto tako, Sarah može reći nešto što će me izbaciti iz takta; upravo kao što je moja mama znala izbaciti iz takta mog tatu.

U čemu je tajna? Zapravo, to uopće nije tajna. Ovaj redak Svetog pisma ovdje je za sve nas više od dvije tisuće godina. U poslanici Efežanima 5,33 Pavao piše:

„Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža".

Naravno, pročitao sam taj stih mnogo puta. Čak sam i propovijedao o njemu tijekom obredâ vjenčanja, no nekako nisam nikada uočio tu vezu između ljubavi i poštovanja. Pavao kristalno jasno kaže da žene trebaju ljubav, a muževi poštovanje. Kad sam o toj 'tajni' počeo govoriti u svojim porukama i kasnije na seminarima i konferencijama, često sam nailazio na ljude koji su govorili: „Emersone, ova veza između ljubavi i poštovanja zvuči odlično, ali nije li malo suviše teoretska? Mi imamo prave probleme - financijske probleme, seksualne probleme, probleme s odgojem..."
Kao što ću vam pokazati kroz ovu knjigu, u vezi između ljubavi i poštovanja leži rješenje za svaki problem u braku. To nije samo lijepa teorija kojoj sam dodao nekoliko biblijskih stihova.

Naime, o tome kako potreba za ljubavlju te potreba za poštovanjem utječu jedna na drugu u braku, ovisi kakav će vaš brak biti.

kristofori.hr