Roditeljima treba i do 1000 maraka za polazak djece u školu

gimnazija mostar, gimnazija fra grga martić, Mostar, učenici, škola, knjige, roditelji, učiteljica, učenik, priča, škola, školaraci, sindikat, sindikat učitelja HNŽ, savez samostalnih sindikata bih, Disgrafija, učenje
Najveći trošak roditeljima su, dakako, udžbenici i školski pribor, ali to i nije jedini trošak. Kada se sve sabere, obitelji moraju i cijele plaće izdvojiti na opremanje školaraca u školu.



Sve je skupo

Većina roditelja već je izdvojila novac za nove udžbenike, bilježnice, olovke, pernice, odjeću… Za razliku od zemalja okruženja, u BiH ni ove godine nema besplatnih udžbenika osim za djecu iz obitelji slabijeg materijalnog stanja.Večernji list je istražio koliko je novca potrebno za opremanje jednog školaraca u BiH. Došli smo do podatka da za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu treba najmanje 400 KM (u to spadaju udžbenici, vježbenice, bilježnice, torba, pernice...), što je, svakako, preveliki udar na kućni proračun osiromašenih bh. građana. Za nešto raskošniju opremu školarca treba izdvojiti i dvostruko više.

A u ovu brojku ne ulaze odjeća, obuća i druge stvari koje se moraju kupiti kako bi dijete krenulo u školu. Tako prosječna obitelj za opremanje školarca (ako ima dvoje djece) u najskromnijoj varijanti mora dati cijelu jednu prosječnu plaću u BiH, pa i do 1000 KM. Mnogi kažu da će knjige i pribor morati kupiti na otplatu ili da će novac pozajmiti. - Već smo pribavili knjige i pribor koji je potreban učenicima, od početnog razreda pa do završnih razreda srednje škole. Roditelji, zasad uglavnom kupuju torbe, bilježnice i ostale potrepštine za školu, dok veća kupovina knjiga slijedi uglavnom nakon početka nastave, kaže Ružica Mikulić, vlasnica knjižare ‘Gral’ iz Širokog Brijega.

Kompleti knjiga za osnovnu školu kreću se od 113,60 KM, koliko koštaju za 2. razred, pa do 240 KM za 8. razred. Raspon cijena pribora je iznimno velik. Tako se može kupiti torba ispod 10 KM, a ima i onih za koje treba izdvojiti više od 100 KM. - Učenici uglavnom biraju radne bilježnice te knjige koje im nedostaju. Neki za jednu marku nabave tri bilježnice, dok drugi kupuju skuplje. Obično roditelji ne štede za djecu u početnim razredima, tvrdi Ružica dodajući kako mnogi traže i odgodu plaćanja. Knjige nisu jedina stavka, za početak nove školske godine treba kupiti još mnogo stvari. Posebna priča je oprema za tjelesni odgoj, što uključuje kupovinu tenisica, dresova ili trenirki, za što je potrebno izdvojiti i 100 KM.

Rabljene knjige


Veliki broj djece u školu će krenuti s rabljenim knjigama. - Imam dvoje školaraca koji idu u osnovnu školu. Ove godine smo dobili knjige od prijatelja, a naše stare knjige smo darovali. Nije to mali izdatak kućnom proračunu, čini mi se da su nove knjige posljednjih godina lošije kvalitete - kaže za Vecernji.ba Maja Jurković iz Ljubuškog. I Anita Mikulić je za sina knjige našla kod susjede, dok je za dugog sina, koji polazi u srednju školu, nešto morala kupiti. - Naravno da se moraju kupiti obične i radne bilježnice, tvrdi Anita, i to je dodatan trošak.

Večernji list