Psi i strah od pucnjave: Kako ih smiriti i spriječiti najgore?

psi
Svake godine u ovo doba dio građana 'slavi' blagdane razornom pucnjavom petardama, raketama i ostalim pirotehničkim sredstvima.

Počinje božićno ludilo za ljubimce

Sve to izaziva ogroman stres i šok za životinje koje u strahu bježe iz dvorišta ili se čak otrgnu s lanca, preskaču visoke ograde koje nikad do tada nisu preskakivali.

Psi zbog pucnjave panično bježe sve više se udaljavajući od kuće i na kraju potpuno dezorijentirani i preplašeni odlutaju kilometrima daleko.

Na stranom teritoriju završe kao psi lutalice koje vlasnici, uz njihovu najbolju volju, nikada više ne nađu. Takvi psi umiru od gladi, žeđi, pothlađenosti, bolesti i nesreća u prometu.

Kako bi se sve navedeno smanjilo na najmanju moguću mjeru Udruga za zaštitu životinja Spas napisala je smjernice za građane koje uoči blagdana poziva na oprez.

Podsjećamo da su vlasnici pasa prema zakonu dužni imati svoje životinje pod nadzorom, a posebno u ovakvim specifičnim situacijama.

Molimo vas da ovih dana svojim ljubimcima posvetite posebnu pažnju, a naročito u novogodišnjoj noći te da ih na vrijeme sklonite u kuću, garažu ili podrum i imate pod nadzorom više nego obično

Preporuke za ovakve situacije:

U vrijeme blagdana pas bi u šetnjama obavezno trebao biti na povodniku bez obzira na to što se do sada nikada nije bojao. Pas u stanju panike nije sposoban slušati. Držanjem 'na lajni' psu nećete pomoći da prevlada strah, ali ćete ga spriječiti da odluta i nastrada.

Stavite psu na ogrlicu markicu s brojem telefona. Ako slučajno pobjegne veća je vjerojatnost da će vas netko odmah nazvati i brže ga vratiti.

Kućica nije dovoljno dobar zaklon. Pse koji inače žive vani smjestite unutra barem za vrijeme dok traje pucnjava.

Ako pas traži vašu blizinu, nemojte ga tjerati i gurati od sebe! Pustite ga da se smjesti uz Vas ako ga to smiruje.

Izbjegavajte večernje šetnje. Obavite dugačku šetnju ujutro ili popodne kako psu ne bi izostala dnevna doza kretanja, igre i akcije.

Navucite zavjese, spustite rolete i pojačajte televiziju prije nego što pucnjava i vatromet započnu.

I vi možete pomoći tako da razgovarate sa svima za koje znate da imaju psa, to mogu biti rođaci, susjedi, prijatelji, znanci, kolege s posla...

Možda neki od njih ne znaju što se sve može dogoditi za vrijeme pucnjave i recite im na koji način mogu unaprijed pomoći psu.

Od svega je najvažnije da pas nema mogućnost pobjeći i da bude zatvoren jer je tako najsigurniji. Stavite ga u podrum, garažu, hodnik, sobu..., uglavnom u zatvoren prostor.

Također imajte na umu da se pucnjava nastavlja i u prvim danima siječnja, zato imajte psa tako dugo na brizi.

Ne bi vjerovali koliko veliki broj pasa luta u prvim danima nove godine, a mnoge je nemoguće uloviti i zauvijek budu izgubljeni za svoje vlasnike.

Posljedica novogodišnje pucnjave jest da je naše sklonište zatrpano odlutalim psima i ne možemo funkcionirati, a psi koji su do jučer imali svojeg vlasnika postaju lutalice.

24sata.hr