Pripreme za trudnoću

Idealno bi bilo kad biste se počeli pripremati za trudnoću tri mjeseca prije začeća kako biste bili sigurni da ćete svom djetetu moći pružiti najbolji mogući početak života. Ako je vaša trudnoća neplanirana, počnite dodatno paziti na sebe čim posumnjate da biste mogli biti trudni. To bi moglo donijeti neke temeljne promjene u vašem načinu života.

Postoje podaci koji kazuju da ako jedan od partnera puši, to može otežati začeće, zato, ako vi ili vaš partner pušite, trebali biste odmah prestati. K tome, pušenje tijekom trudnoće može štetiti djetetu, a može se odraziti i na vašu dobrobit; prestanak pušenja prije začeća koristit će i vama i vašem djetetu.

Alkohol može loše utjecati na plodnost, tako da biste vi i vaš partner trebali izbjegavati piće dok pokušavate začeti. Kad jednom zatrudnite, alkohol može otežati razvoj ploda, a može prouzročiti i malformacije. Kako nema sigurnosne granice za alkohol tijekom trudnoće, bolje je u svakom slučaju od njega odustati.

Liječenje

Oplodnju i početni razvoj čeda kontroliraju vrlo osjetljivi kemijski procesi u tijelu. Dodatna kemijska sredstva koja ulaze u vaše tijelo, poput lijekova, mogu poremetiti ovaj razvoj, zato biste trebali, ako je moguće, izbjegavati uzimanje bilo kakvihlijekova prije začeća i tijekom trudnoće. Ako imate dugotrajnu terapiju, trebate porazgovarati sa svojim liječnikom o mogućim zamjenama. Lijekove koji se nabavljaju bez recepta, prirodne lijekove i vitaminske dodatke također treba izbjegavati, osim ako vam ih je preporučio vaš liječnik.

Oralna kontracepcijska sredstva za kontrolu plodnosti sastavljena su od kemijski proizvedenih hormona. Ako uzimate pilule, promijenite metodu zaštite i koristite prezervativ ili dijafragmu tri mjeseca prije nego što pokušate začeti. To će omogućiti vašem tijelu da se pročisti od sintetičkih hormona i ponovno uspostavi svoj prirodni ciklus.

Imunizacija

Nerođeno dijete, izloženo rubeoli tijekom svog početnog razvoja, može se roditi ozbiljno hendikepirano. Ne računajte na to da ste imuni zato što ste cijepljeni u svom djetinjstvu ili ste preboljeli infekciju. Zamolite svog liječnika da provjeri vaš krvni nalaz.

Ako ste imuni, možete se cijepiti, ali ne biste smjeli zatrudnjeti prije nego se virus iz cjepiva ne iščisti iz vaše krvi, za što je potrebno oko tri mjeseca. Ako ste cijepljeni protiv tropskih bolesti, trebali biste također čekati tri mjeseca prije nego što zatrudnite.

Ishrana i tjelovježba Uravnotežena i zdrava ishrana koja sadrži razumnu dnevnu količinu ugljikohidrata, bjelančevina, masnoća, minerala i vitamina, važna je i za dobrobit vašu i za vaše čedo. Sve što jedete bit će hrana i vašem nerođenom djetetu, a važno je i ono što je pohranjeno u vašem organizmu prije trudnoće za rani razvoj ploda kad se formiraju svi glavni organi.

Jedan od B vitamina, folna kiselina,pomaže u sprečavanju defektnosti nervnih kanala (NTD), kao što je spina bifida, u nerođenog djeteta. Svim ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se da povećaju dnevnu količinu do 0.6 mg, uzimajući dodatnih 0.4 mg prije pokušaja začeća, i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće. To je vrijeme kad se formiraju organi i tjelesni sustav vašeg djeteta. Ako imate epilepsiju i uzimate lijekove koji kontroliraju epilepsiju, trebali biste se obratiti liječniku prije uzimanja folne kiseline.

Redovita tjelovježba će vam pomoći da steknete dobru formu prije začeća i, kako vaša trudnoća napreduje, jačat će vaši mišići u donjem dijelu leđa, trbuhu i nogama što će pomoći vašem tijelu da izdrži zahtjeve trudnoće.

Alison Mackonochie