Obitelji s više djece su sretnije

obitelj, djeca, zdravlje, obitelj, djeca, djeca, zahvalnost, obaveze, djeca, dijete, odgoj, imena, popularna imena, Hrvatska, pisanje, čitanje, dijete, roditelj, mala briga, Mala djeca, roditeljstvo, dijete-roditelj, hiperaktivno dijete, hiperaktivnosti, hiperaktivnost, liječenje, obitelj, djeca, sreća, djeca rast, roditelji
U istraživanju je sudjelovalo više stotina ljudi, među kojima su bile samohrane majke i očevi, porodice s jednim, ali i više od četvero djece, istospolni roditelji. Znanstvenici su mjerili zadovoljstvo ispitanika životom, stupanj samopouzdanja i razinu socijalne podrške koju dobivaju od bliskog okruženja.

Nasuprot uvriježenom mišljenju da se mnogočlane obitelji teško nose s organizacijskim i financijskim obvezama oko djece, obitelji s četvero i više djece su zapravo najzadovoljnije. Kako su istaknuli, rijetko im je dosadno, bližnji im pomažu, a potomstvo je za svaku pohvalu. Za razliku od ponekad razmaženih jedinaca, djeca u velikim obiteljima uče biti odgovorna od najranijih dana, a starija pomažu roditeljima u brizi o mlađima.

Istraživanje je pokazalo i da su homoseksualci također zadovoljni svojom roditeljskom ulogom, dok su najmanje sretni samohrani očevi. Muškarci su najčešće okrivljeni za raspad obitelji čak i kada objektivno nisu odgovorni.

roditelji.hr