Ne govorite djetetu da je posebno jer će postati narcisoidno

obitelj, obiteljski život, dijete, roditelj, odrastanje, postavljanje granica, neprestana zaštita dijetetu, djeca, djeca roditelji, narcisoidnost
Znanstvenici su godinu i pol dana pratili ponašanje 565 djece u dobi od 7 do 11 godina u Nizozemskoj, navodi se u studiji objavljenoj u američkom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Također su analizirali navike roditelja te djece.

Djeca, koju su roditelji opisivali kao »posebniju od druge« i govorili im »da zaslužuju nešto više u životu«, imala su veće izglede na testu narcisoidnosti prikupiti veći broj bodova, otkrila je studija.

Autori su pratili u kolikoj mjeri roditelji precjenjuju vlastito dijete pitajući ih primjerice slažu li se s tvrdnjom »moje je dijete dobar primjer za drugu djecu«.»Djeca vjeruju da je istina kada im roditelji govore da su posebnija od drugih«, kazao je koautor studije Brad Bushman, profesor komunikacije i psihologije na sveučilištu u državi Ohio te je upozorio da »to ne bi trebalo biti dobro ni za djecu niti za društvo«.

Ohrabrenja i topli odnosi roditelja prema djeci bolja su odgojna strategija nego pumpati dječji ego, pišu autori. Objašnjavaju da djeca visokog stupnja samopouzdanja ne misle da su posebnija, ali se slažu s tvrdnjom da su sretna i prihvaćaju se onakvima kakva jesu.

»Ljudi visokog samopouzdanja vjeruju da su jednako dobri kao i drugi. Narcisoidne pak osobe drže da su bolje od ostalih«, objašnjava Bushman.Voditelj studije Eddie Brummelman sa sveučilišta u Amsterdamu napominje da roditelji svakako žele dobro svojoj djeci, ali porukama o posebnosti zapravo potiču narcisoidnost.

Autori upozoravaju da sva krivnja ne leži na roditeljima.»Kao i druge crte osobnosti (i narcisoidnost) nosi genetske elemente« ističu.

Brad Bushman, koji je i sam otac obitelji, priznaje da su ga rezultati istraživanja nagnali da bira riječi u komunikaciji sa svoje troje djece.»Kad sam počeo istraživanje 90-ih godina, mislio sam da se prema djeci trebam odnositi kao da su 'superposebni'. Sada pazim da to više ne činim«, priznaje Bushman.

Hina