Najvažnije činjenice o odvikavanju od pelena

beba i pelene

 Donosimo neke od najvažnijih činjenica s kojima se morate pomiriti prije nego krenete s odvikavanjem, piše Index.hr.

Svaki roditelj pomalo se boji trenutka kada će shvatiti da je vrijeme za odvikavanje od pelena. Naravno, nije dovoljno da roditelji budu spremni za to, potrebno je pričekati da dijete samo želi prestati nositi pelene. Ne očekujte da će biti lako, da će trajati kratko i da neće biti noćnih nezgoda čak i kada pomislite da ste uspjeli i da je odvikavanje službeno gotovo. Donosimo neke od najvažnijih činjenica s kojima se morate pomiriti prije nego krenete s odvikavanjem.

Neće trajati 2-3 dana

Iako kolaju legende o ljudima koji su u nekoliko dana na moru ili preko vikenda uspjeli odbaciti pelene, ne nadajte se čudu. Unaprijed računajte s time da će vam trebati mnogo više i vremena i truda. Obično odvikavanje, nakon što vam dijete samo da do znanja da je vrijeme za prestanak nošenja pelena, traje nekoliko tjedana.

Nesreće će se događati

Varate se ako mislite da će nakon odvikavanje dijete svaki puta stići do toaleta. Nezgode u snu, ali i u igri kada dijete misli da ima još vremena i da će izdržati s vremenom će postajati sve rjeđe. Pripremite se na ovo tako što ćete na vrijeme staviti nepropusnu podlogu na krevetić kako bi zaštitili madrac. Oboružajte se strpljenjem jer noćno presvlačenje i djeteta i posteljine može biti vrlo naporno.

Ne ulazite nespremni u ovaj pothvat

Nabavite nastavak za djecu za školjku i zanimljivu „tutu" s djetetovim omiljenim likovima iz crtića kako bi bilo motivirano, a svaki odlazak na wc zanimljiv. Oboružajte se i strpljenjem i posteljinom i donjim rubljem. U početku ćete možda svaku noć morati presvlačiti posteljinu.

Moguće je i nazadovanje

Iako ćete biti najponosnija mama sa svakim odlaskom na wc, nemojte se previše razočarati kada primijetite da dijete privremeno gubi zanimanje za odvikavanje od pelena. Savjetuje se izdržati nekoliko dana bez vraćanje djeteta u pelenu jer ste tada opet na početku.

Bez obzira koliko dugo će trajati, dijete će se odviknuti od pelena

Bez brige, iako s djetetom i vi povremeno gubite motivaciju i mislite da mokrenju u krevet nikada neće doći kraj, hoće. Prije ili kasnije, svi uspiju u odvikavanje. Ne poznajete nijednog odraslog čovjeka koji još uvijek nosi pelene, zar ne?