Najčešće pogreške mladih roditelja

pubertet, osoba, telefon, žena, obitelj, obitelj, priča, tata, roditelji, djeca rast, greške, život, godine, kašnjenje navika, tata, roditelji, roditelji i djeca, život s roditeljima , obitelj, obiteljski život, odgoj djece, odgoj
Evo koje su najčešće greške i kako ih izbjeći.

Pod konstantnim ste stresom

Je li vaša beba podrignula nakon posljednjeg hranjenja i je li uopće dovoljno jela tijekom dana, jer je puno spavala?! Plače li previše ili premalo? Ako plače, vjerojatno je gladna, a neće jesti; što joj je? Tijekom prve godine suživota s bebom, većina roditelja gubi živce zbog sitnica.

Iako je normalno da se brinete za dobrobit svojeg potomka, paničarenjem ćete si samo odmoći, jer su mala djeca u biti 'elastičnija' nego što vjerujemo. Ako idete na redovite kontrole kod pedijatra i on vas uvjerava da je s vašim malenim sve u redu, stvarno nema razloga za pretjeranu brigu.

Budite bebu kako bi je nahranili

Prema stručnjacima, male bebe trebaju jesti svaka dva do tri sata. No možda to nitko nije rekao vašoj bebi. Naime, nipošto nemojte buditi dijete tijekom noći kako biste mu dali jesti, nego vjerujte da će se samo probuditi kad bude gladno. A vi u međuvremenu uživajte što možete spavati. Do šestog tjedna većina beba uhvati svoj ritam u hranjenju i spavanju, pa ako pedijatar potvrdi da dobro napreduje, pustite je neka spava koliko želi.

Ignorirate oralnu njegu

Često roditelji ignoriraju oralnu njegu djece jer smatraju da dok nemaju zubiće nema ni razloga da ih zamaraju još i s tim. No stručnjaci savjetuju da se počne voditi briga o oralnoj higijeni već u prvoj godini života, i prije nego što zubići izbiju, te da nakon svakog hranjenja bebi lagano obrišete desni s mokrom gazom.

Stvaranje krutog rasporeda spavanja

Neki roditelji vjeruju da će dijete, ako ga drže budnim cijelog dana, bolje spavati po noći. Iako se to može pokazati ispravnim kod odraslih, ne mora nužno funkcionirati i kod beba. Naime, stručnjaci upozoravaju da neispavana djeca imaju problema sa spavanjem po noći. Sve do prve godine nemojte se držati striktnog rasporeda i paničariti ako beba zaspe i kasno popodne. Ona će spavati kad god joj zatreba san.

Uživate u tepanju

Nema ničeg slađeg od tepanja bebi u pjevnom obliku. No istraživanja su pokazala da bebe upijaju zvukove i uče jezik puno prije nego progovore, tako da bi se roditelji trebali suzdržavati od nepravilne uporabe riječi.

Možete koristiti nježan glas, kratke rečenice i različite tonove, pri čemu mijenjajte izraze lica, kako bi zaokupili djetetovu pozornost, no pritom mu pomozite da procesuira jezik. Istraživanja su pokazala i da će to koliko vi pričate utjecati na djetetov vokabular, pa mu stalno pričajte, čak i kad mislite da vas ništa ne razumije, i ne zaboravite ga gledati u oči dok to činite.

Ignorirate vašu vezu

Većina parova, pogotovo žena, prvu godinu djetetovog života prilično zanemari svojeg partnera i bračni život, jer roditeljstvo postane prioritet. No važno je da imate i određenu količinu intimnosti s partnerom i vrijeme samo za vas dvoje. Ponekad zamolite nekoga da vam pričuva dijete i provedite kvalitetno vrijeme s partnerom, kao nekoć.

 

magazin.hr