Mostarske mame proslavile prvi rođendan

humane mostarske mame, rođendan
Grupa je osnovana iz praktičnih razloga kako bi mame pomogle jedna drugoj i razgovarale o nekim za njih bitnim temama. "Kada sam tek osnovala grupu, u roku od dva dana bilo nas je 200-tinjak, sada nas ima već 2400", rekla je Ivana Škobić, jedna od moderatorica Facebook stranice.

Praktični razlozi

Facebook grupa prvenstveno je krenula iz čiste Ivanine znatiželje, od toga gdje se može kupiti domaća hrana za bebe, posebne kašice te oprema za novorođenčad. Uskoro je stranica postala "okupljalište" svih mama kojima je potrebna bilo kakva vrsta pomoći, informacija ili savjet. Mnogo puta se u grupi, kaže Škobić, pokrenu teme koje su od velikog značaja svim sadašnjim i budućim mamama. "Već prvi dan razgovarale smo o porodilištu, liječnicima i našim iskustvima. Sada već nema teme koju nismo obradile bar desetak puta u želji da iznađemo neko rješenje ili da pomognemo onima koje to tek čeka", kazala je Škobić.
"Mostarske mame" su u svega godinu dana uspjele doseći brojku od 2400 članova, pa i više, što je dovoljno da bi u svakom trenutku ona mama kojoj je neka informacija ili pomoć potrebna to i dobila. "Toliko smo usklađene da se u roku od 5 minuta objavi zatraženi odgovor", kaže Škobić.

Humanitarne akcije

U posljednje vrijeme, pak, navodi Škobić, više vremena posvećuju i humanitarnim akcijama. U teškoj ekonomskoj situaciji nalazi se i pokoja članica grupe, tako da je nerijedak slučaj da se "Mostarske mame" organiziraju i doniraju pomoć u opremi za bebe ili novcu.
Takav je slučaj bio i s teško oboljelom Sedinom Marić, za čiju smo pomoć nedavno i apelirali. "Napravili smo aukciju stvari koje nam nisu više potrebne, da bismo skupili određen novac za nju. Uspjele smo skupiti 2000 konvertibilnih maraka", navodi Škobić. Nije ovo prva humanitarna akcija koju su pokrenule. Za jednu mamu i njezinu obitelj skupljale su drva za ogrjev i namirnice za bebu koje si ta obitelj, nažalost, nije mogla priuštiti. U sklopu rođendana, organizirale su i nagradnu igru s više od 60 nagrada za najaktivnije mame. Velik broj mostarskih tvrtki ponudio im je svoje usluge i proizvode, od treninga do namirnica i opreme za bebe, čime će tri moderatorice Ivana Škobić, Ivana Bokanović i Ivana Ćosić, nagraditi svoje najaktivnije mame. Intimnu atmosferu ove grupe, kažu, narušilo bi sudjelovanje mostarskih očeva. "Mi ovdje pričamo o temama porođaja, ginekologa i dijelimo svoja iskustva i mišljenja. Mislim da im se to ipak ne bi svidjelo", kazala je Bokanović.

Dnevni list