Marina Radoš: Nemuškarci ponekad i ne tuku ženu

...od Čavoglava do crnogorske himne, preko Azre i Ane Nikolić do Tome Zdravkovića.
Policiju su svaki put nazvali susjedi.

Imamo mi tu veliku odgovornost znaš, kad netko remeti javni red i mir.
Ali, kad čuješ u tri ujutro ili u tri popodne da netko udara svoju ženu onda ne zoveš policiju. Onda je to njihova stvar. Pa sine moj je li bila i moja stvar kad se zgrada rušila od muzike uživo i mog milozvučnog glasa?

''Mlati je čovik. Jadna.'' - I skrene se s teme.
''Ošamario je. Kokad je zaslužila.'' - Kažu oni gori.
''Drolja. I ja bi je mlatila prije i poslije jela.''

Nemuškarci koji su sposobni dignuti ruku na svoju ženu najčešće drže predavanja o tome kako se pravi muškarac treba ponašati, najčešće popuju o odgoju djece i najglasniji su kada je u pitanju pederluk koji se prema njihovom mišljenju treba odvijati između četiri zida.

Nemuškarci očito ta četiri zida vide kao neku drugu dimenziju, u kojoj je dozvoljeno tući ženu, ševiti plavušu koja mu može biti kćerka, dovući se pijan u ta četiri zida i izderati se na djecu, tražiti ladnu pivu, popljuvati današnji ručak itd.

Njegova žrtva je njegova supruga.
Ona ne može otići od njega jer ju je on uvjerio da ne vrijedi i da zaslužuje sve ono što joj on priređuje. Ucjenjena je emotivno i financijski. Ne može otići od njega jer imaju djecu, a u našem zdravom, patrijahalnom i kršćanskom mentatitetu veća je se sramota rastati nego tući bračnog partnera.

Nemuškarci ponekad i ne tuku ženu.
Jednostavno je uvjere da je niže biće. Da ne vrijedi. Da je glupa i da se bruka ako u životu želi nešto postići. Uvjeri je da je najbolja kad trepće, šuti i sviđa se njegovim prijateljima s kojima on pije u birtiji i igra bele.

Bona, ne budi ti ta koja trepće.
Nemoj ti biti ta koja laže kako je pala niz stepenice.
Nemoj ti bit ta bijednica koju je jedan majmun fizičkom snagom srušio na dno,
Danas otiđi. Postoje bona i oni dobri. Oni koji će te držati k'o malo vode na dlanu. Koji će te svojom snagom svaki dan činiti jačom.
Danas otiđi od idiota, bona.
Nije on gospodin Bog tvoj. On je nemuškarac i iskompleksirano govno.

UPAMTI: Udarit te smije samo po guzi. U tri ujutro. Možda bi se tada susjedi i pobunili, vidiš.