Mame čekaju na porodiljnu naknadu punih 7 mjeseci

bebe, bebe, umrli, drvar, bijela kuga, Kupres, imena, BIH, zanimljivo, bebe, interspolna ljudska bića, neodređeni spol, Njemačka, majka, rađanje, šestorke, BIH, poticaj, tele, dijete, jugoslavija, bebe, izvoz, bebe, porodilje, porodiljna naknada, djeca rast, imena, Hrvatska, djeca, bebe, Hercegovina, beba, zamjena, bebe, Mostar, porodiljna naknada, porodiljsko, HNŽ, zamjena, bebe, Čitluk, priraštaj, prirodni priraštaj, dijete, dječak, curica, imena, djeca rast, bebe, Hrvatska zemlja, roditeljska prava, roditeljstvo, naknade, rodiljske naknade, bebe, plač, djeca rast, imena, ženska imena , imena, popularna imena, imena, popularna imena, ženska imena , imena, ženska imena , BIH, beba, rođenje djeteta, rođenje, Mostar

Mame čijim bebama već izbijaju prvi zubići još nisu dobile naknadu od 400 maraka čija je prvenstvena namjena kupovanje nužne opreme za novorođenčad.
"Pravo na porodiljnu naknadu ostvarili su roditelji koji su predali zahtjev za prva dva mjeseca ove godine. Svi ostali još uvijek čekaju da Vlada Hercegovačko-neretvanske županije prebaci sredstva na žiroračun Centra kako bismo mogli krenuti s isplatama", kazala je Zdravka Marić, zamjenica ravnateljice Centra.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je na posljednjoj sjednici preusmjerila više od pola milijuna maraka za različite namjene za više od deset institucija i udruženja na području županije. No, za naknade porodiljama novca nema. "Sve ovisi o priljevu financija. Sredstva će biti uplaćena i možemo obećati da će oni koji ostvaruju pravo na porodiljnu naknadu biti isplaćeni. Kada će se to dogoditi, ne znamo", kazala je Kristina Crnjac iz ureda za Odnose s javnošću HNŽ-a.

Dok županijska Vlada skuplja novce, dotad se mame koje su nedavno rodile snalaze na razne načine kako bi opremile svoju novorođenčad. Tea iz Mostara koja je rodila prije 5 mjeseci je kolica i krevetac za bebe dobila od prijateljica kojima u dogledno vrijeme ta oprema neće trebati. "Porodiljna naknada od 400 maraka bi mi u svakom slučaju dobro došla. Nakon izlaska iz bolnice ja i suprug, čija je plaća jako niska, morali smo podići pozajmicu kako bismo kupili sve za bebu. U to vrijeme bi mi tih 400 maraka još više značilo. Do dolaska prvih gostiju i poklončića za bebu sam se snalazila pozajmljivanjem od prijateljica i rodica", kazala je Maja koja nije željela ići u javnost s punim imenom.

Marin Bago, predsjednik Future, Udruge za unaprjeđenje življenja iz Mostara, kašnjenje naknada rodiljama smatra skandaloznim. "Te jednokratne pomoći su ionako sramotne. Naša županija je jedina uz Posavku u kojoj ne postoji zakon o obitelji s djecom. Donošenjem toga zakona bi porodilje imale naknadu za sve mjesece u kojima nisu u mogućnosti raditi. Kod nas nemaju čak niti tog osnovnog prava. Županijska Vlada nije im u mogućnosti niti tu jednokratnu pomoć isplatiti na vrijeme. Iz toga se jasno vidi koliko im je nacionalni interes u prvom planu. Ako nam djeca i majke nisu prioritet, onda ja ne znam što jest", oštar je Bago.

Donošenjem zakona o obitelji s djecom bi majke, među ostalim, imale pravo na redovite mjesečne naknade za vrijeme koje ne rade. Prema procjenama, njegova primjena bi županijsku Vladu koštala 12 milijuna maraka godišnje. Prva rasprava o njegovu nacrtu je u Županijskoj skupštini bila na dnevnom redu prije sedam godina. Razlog nedonošenja je nedostatak financija. Bago smatra da će, ako javnost i građani glasnije ne podignu glas o potrebi njegove namjene, taj zakon još dugo biti samo u planu.

Dnevni list