Kako prvi dan vrtića učiniti što ugodnijim djetetu?

djecji vrtic zvoncic

... treba posvetiti što lakšoj prilagodbi. Evo nekoliko savjeta kako, piše Index.hr.

Fokusirajte se na djetetove osjećaje

Dijete vjerojatno ne dijeli vašu uzbuđenost oko prvog dana vrtića. Posebnu pažnju obratite na djetetove reakcije u svakodnevnim situacijama. Ako osjetite pretjeranu razdražljivost vaše dijete je pod velikim stresom. Ono sada nema vremena za uzbuđenost jer je pred njim samo nova situacija s kojom se ne zna nositi i izaziva strah.

Pričajte o vrtiću

Fokus svih razgovora svakako neka bude na igri s vršnjacima. Neka dijete vidi a ste vi sretni zbog polaska u vrtić, jer će se tada on djetetu činiti ljepšim mjestom. No, ne pretjerujte s razgovorom ako primijetite da djetetu nije ugodno. Vjerojatno će s vremenom proraditi dječja znatiželja i samo će početi s istraživanjem i propitkivanjem.

Imajte razumijevanja

Djetetu ćete se možda neko vrijeme činiti kao glavni neprijatelj jer su roditelji ti zbog kojih mora u vrtić. No, to će proći vrlo brzo. Važno je imati povjerenje i u odgajatelje. Znaju svoj posao, stoga ne pokušavajte dati im upute kako bi se trebali ponašati s vašim djetetom. To je dozvoljeno samo u slučaju djetetove alergije ili neke bolesti kada je drugačiji tretman nužan.

Ne uspoređujte dijete s drugom djecom

Koliko ostala djeca pričaju, igraju se i kako se ponašaju, sasvim je nebitno. Važno je ono kako se vaše dijete ponaša i samo o tome trebate brinuti. Uspoređujući dijete s drugom djecom, pogotovo ako ne ispunjava vaša očekivanja može biti pogubno za djetetovo samopouzdanje.

Ne budite agresivni s pitanjima

Razumljivo je da vas nakon povratka iz vrtića zanima kako je izgledao djetetov dan, no je dijete još uvijek uplašeno, a kod kuće ga čeka iscrpno ispitivanje, dijete bi se moglo dodatno povući u sebe. Bez brige, dijete će odmah podijeliti s vama kada se dogodi nešto zanimljivo.