Kada se odlučiti za drugo dijete?

Postoji li idealan razmak između dviju trudnoća?

Kao i o mnogim drugim pitanjima kada se radi o roditeljstvu, tako su i o ovome mišljenja podijeljena. Kada se odlučiti za drugu bebu? Što prije nakon rođenja prvog djeteta ili ipak odgoditi trudnoću za kasnije, tako da je razmak između dva djeteta najmanje 3-4 godine? Dakako da kod pojedinih žena takva odluka ovisi ponajprije o medicinskim razlozima zbog kojih se iduća trudnoća mora planirati u strogo određenom razmaku. Kod većine žena smatra se kako je optimalno da taj razmak ne bude manji od 18 mjeseci.

Koje je zapravo pravo vrijeme?

Stručnjaci se slažu kako je najbolje da razmak između dviju trudnoća bude oko tri godine. Pokazalo se da češće dolazi do prijevremenih porođaja ako je razmak do iduće trudnoće kratak i da je u takvim slučajevima porođajna težina novorođenčeta smanjena. Izraelski znanstvenici su utvrdili u jednom od svojih najnovijih istraživanja kako prekratko vrijeme između dviju trudnoća ne omogućuje stvaranje potrebnih zaliha nužnih hranjivih tvari kod majke. Posljedice može ostaviti i hormonska neravnoteža tijekom postnatalnog razdoblja te fizički stres povezan s dojenjem.

U studiji su korišteni podaci za 440.838 novorođenčadi prikupljeni između 2000. i 2005. godine. To je istraživanje pokazalo kako razmak manji od šest mjeseci između dviju trudnoća povećava rizik od smrti bebe za 64 posto, rizik za prerani porod je bio 23 posto veći, a za smanjenu porođajnu masu 15 posto veći. Zato znanstvenici iz Jeruzalema preporučuju da razmak između trudnoća ne bude manji od 11 mjeseci. Podsjećaju kako tijelo žene treba vremena da se oporavi od prethodne trudnoće, te da djeca koja su začeta neposredno nakon prethodnog porođaja dobivaju manje hranjivih tvari nego što je potrebno za normalan razvoj.

Iskustva roditelja s dvoje djece možda potvrđuju ovakve zaključke, a možda i ne. Svaka je trudnoća individualna, no, ne može se osporiti da neka pravila ipak postoje i da su rizici za trudnoću s komplikacijama veći ako je taj razmak manji od onoga koji zagovara struka. Za mnoge roditelje to nije prepreka da drugu bebu žele što prije nakon rođenja prve, iako to ponajprije za majku znači veliki fizički i emocionalni napor kad je između djece mala razlike u godinama. No, zato to ima svojih prednosti kad su djeca veća.

Osim toga, nije poželjno niti da je razmak između dviju trudnoća prevelik. Smatra se da ne bi trebao biti duži od 5 do 6 godina. Dakako da takva preporuka neće spriječiti buduće roditelje da se odluče za još jedno dijete baš u tom vremenskom razdoblju, niti to treba značiti da bi u tom slučaju trudnoća trebala biti obavezno povezana s rizicima i komplikacijama.

Razlike između prve i druge trudnoće

Drugu trudnoću obično prate i dvojbe hoće li se ponoviti simptomi iz prve, ponajprije oni koji su budućoj majci pravili probleme i zbog kojih je strepila hoće li sve proći do 39. tjedna u najboljem redu. Zatim su to pitanja kakav će biti porođaj, hoće li se ponoviti, ako ih je bilo, traumatska iskustva s prvog poroda. Žene koje su prvo dijete rodile carskim rezom muči pak pitanje hoće li se to dogoditi i s rođenjem drugog djeteta. Iskustva su uglavnom dvojaka, pa tako možemo govoriti o ženama kojima je lakše u drugoj trudnoći i o onima kojima je puno teže. Nekima je prva trudnoća prolazila u mučninama i najrazličitijim tegobama, a sve je to izostalo u idućoj trudnoći. Druge su pak sve trudničke muke iskusile tek s drugim djetetom. Sve dijele zajedničku strepnju - što me čeka, jer svaka je trudnoća, i prva i druga i treća ... posebna, neponovljiv doživljaj, nezaboravnih devet mjeseci u životu svake buduće mame.

Izvor: zena.hr